WikiLeaks: Зловещите недостатъци на Хилъри Клинтън


WikiLeaks: Зловещите недостатъци на Хилъри КлинтънWikiLeaks публикува нова порция от секретната кореспонденция между председателя на предизборната кампания Джон Подеста и бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън.
Да видим какво още са искали да скрият от обществеността в предизборния щаб на Клинтън.

Неправилните терористи

В едно от писмата на Подеста изненадващо се коментират събитията от 2 декември 2015 г., когато ислямистките екстремисти Сейед Фарук и Ташфин Малик застреляха 14 човека в калифорнийския социален център в град Сан Бернардино.

Съпрузите Ташфин Малик и Сайед Фарук, живеещи в САЩ, открито демонстрирали привързаността си към радикалния ислям и екстремизма. След като те били използвани като пример от Доналд Тръмп, върху него се посипали обвинения в „ислямофобия“.

 

Отбелязва се, че за Фарук е съобщил водещият от телевизия MSNBC Кристофър Хейз, а ръководителят на щаба на Клинтън отбелязва, че „щеше да е по-добре момчето на име Сайед Фарук да бе съобщило, че човек, който се казва Кристъф Хейз, е прострелял всички“.

Така Подеста изразил съжалението си, че убийците се оказали ислямистки екстремисти — това съответствало на предизборните изявления на Доналд Тръмп за опасността в САЩ да се допускат радикализирани бежанци от страните от Близкия Изток и Африка.

 

„Зловещи недостатъци на характера“

 

В друго писмо на Подеста, адресирано до политолога и активист от Демократическата партия Нира Танден, ръководителят на щаба изразява загрижеността си от липсата на каквото и да е чувство за вина от страна на Клинтън за скандала с пощенския сървър, което, според него, може да удари по предизборната кампания. Подеста намеква, че Хилъри Клинтън има „зловещи недостатъци в характера“, които й пречат да има адекватни емоции.

 

„Цялата тази история с пощенските сървъри ни се отразява зле. Напълно осъзнавам това. Опасявам се, че нейното упорито нежелание да говори по телевизията и да изрази искреното си съжаление и разкаяние разкрива зловещи недостатъци в характера“, — се казва в писмото, публикувано от Уикилийкс.

 

Припомняме, че ФБР реши да не възбужда дело срещу Клинтън за изтичането на нейните писма в резултат на използването на частен пощенски сървър за държавни документи. Независимо от от това, че румънският хакер Guccifer бе осъден в САЩ на 4 години затвор, директорът на ФБР Джеймс Коми заяви, че румънецът не е участвал във взлома на пощенския сървър на Хилъри Клинтън и в резултат на действията му не е огласена секретна информация.

 

Кокаин за Обама и крайна недалновидност

 

От друго писмо на Нира Танден, адресирано до нейния ръководител Подеста, следва, че щабът на Клинтън по време на предизборната надпревара през 2008 г. активно е разпространявал слуховете за пристрастието на Барак Обама към кокаина, което предизвикало крайно неодобрение сред сътрудничещите си с Танден политолози.

 

„Сигурна съм, че Марк Пен е започнал да лансира идеята си за кокаина и Обама, получавайки одобрение отгоре“, — разсъждава Танден.

 

В началото на писмото подчинената на Подеста отново открито изразява крайното си недоволство от личните качества на Хилъри Клинтън.

 

„Господи, интуицията й съвсем не е на висота“, — заключава Танден.

Клинтън води агресивна кампания срещу Барак Обама в президентската надпревара през 2008 г., но Обама в момента участва многократно в мероприятия в подкрепа на Хилъри за поста президент на САЩ.

„Вземайте парите!“

Независимо то това, че връзките на фонда Клинтън с правителствата на Саудитска Арабия и Катар да са огласени в предишните публикации на Уикилийкс, в деветия пакет писма се вижда, че служителите във фонда активно са обсъждали използването на парите от чуждестранните правителства за провеждането на предизборната кампания.

 

„Трябва да вземем решение по този въпрос в най-близко време — ще дадем ли разрешение на лобистите на чужди правителства да набират пари за изборната кампания“, — пише финансовият директор на фонда Денис Ченг.

 

„Вземайте парите!“, — това е отговорът на един от функционерите на щаба.

„Ще вземем парите, а ако след това ни нападнат, ще му мислим после“, — съгласява се друг сътрудник на име Роби Монк.

 

В кореспонденцията по-нататък се обсъжда, че парите от лобистите на чуждестранни правителства ще се приемат на основание на настоящото ниво на взаимоотношения между дадената страна, САЩ и Държавния департамент в битността на Хилъри Клинтън като държавен секретар.

Advertisements

Posted on 19.10.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: