Чрез споразумение с Канада по заобиколен начин прокарват ТТИП


Чрез споразумение с Канада по заобиколен начин прокарват ТТИП Европейските бюрократи, които са на мощна хранилка към международните корпорации, измислиха, и почти са приложили, заобиколен начин да прокарат скандалното ТТИП. Докато оригиналът върви към небитието, чиновниците са вкарали същите споразумения в подобен договор между ЕС и Канада.

В споразумението отново въпросът със свободната търговия е малка част от него, а основното са наднационални договори, които анулират местното законодателство и поставят държавите в подчинение на корпорациите. Вкл. международни съдилища, включително права на тези съдилища над националните и над самия суверенитет на държавата.

Самото ТТИП е опит за корпоративен фашизъм, вмъкващ се в една дупка на повечето конституции по света. Тази дупка е, че международните договори имат предимство пред местното право.

Така чрез международни договори, корпорациите по същество пускат „супер-закони“ на държавите, които имат по-голяма сила от собствените им закони. И още по-важно – всяка промяна в такъв договор (супер-закон) става по толкова сложен и бавен начин, че фактически не може да се направи.

Реално, за да поробиш една държава, ти трябва нищо повече от някакъв „международен договор“ с нея. После народът губи пълни права. Договорът може да е дори с някаква бутафорна държава. Например между ЕС и Ботсвана. След като влезе в сила, всички държави от ЕС ще му бъдат подчинени, и няма да могат да го променят (освен с единодушно съгласие и години процедури).

След като ТТИП предизвика народния гняв, и по същество беше провален, се оказа че паралелно Европейската комисия си е договорила същото с Канада. И сега този договор тихомълком си влиза в сила, хората се усетиха едва на края му. Но не е ясно дали вече има време нещо да се промени.

Търговията с Канада е много малък дял от БВП на Европа. Т.е. този договор няма да има съществено икономическо значение. Но правните институти, които се въвеждат, ще представляват голяма промяна в правата на държавите и намеса в икономическата им политика. За една корпорация е достатъчно да направи чисто формална регистрация на клон в Канада (или в ЕС), и ще може да съди всяка една държава по договора.

Т.е. примерно една дъщерна фирма с 2 лв. капитал, регистрирана в България, ще даде право на „Епъл“ да съди Канада или Германия, за пропуснати ползи. Независимо, че „Епъл“ е американска фирма, има ли го договорът, вратите се отварят.

Смешното е, че дори тази фирмичка с 2 лв. капитал, регистрирана в България, ще може да съди и самата България, по силата на международния договор. А не по силата на Търговския закон. И ще я съди не у нас, а в чужбина.

Съденето ще става пред международни трибунали, и държавите могат да получат присъди да плащат стоти милиарди долари за накърнени не просто права, но дори потенциални права.

Споразумението с Канада е далеч по-напреднало от ТТИП, и не е ясно вече може ли да бъде спяно.

Теоретично, България може да не го ратифицира. Но това ще ни навлече огромни санкции от корупмираната Европейска комисия, която работи за корпорациите.

Posted on 19.10.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: