Руски депутат: Парламентарните избори в Черна гора показаха големия брой противници на НАТО


Руски депутат: Парламентарните избори в Черна гора показаха големия брой противници на НАТОПарламентарните избори в Черна гора показаха, че голяма част от избирателите са против влизането на страната в НАТО и техният глас трябва да бъде чут, смята председателят на комисията по външна политика в Думата Леонид Слуцкий, предава РИА „Новости“.

На парламентарните избори в неделя Демократическата партия на социалистите (ДПС) на сегашния премиер и привърженик на членството в НАТО Мило Джуканович, по предварителни данни, печели 36 мандата от общо 81. Втора е опозиционната коалиция Демократичен фронт с 18 мандата.

Премиерът на страната обяви след изборите, че Черна гора ще продължи по обявения по-рано курс за влизане в ЕС и НАТО.

Джуканович каза, че веднага след като бъдат обявени официалните резултати, ще започне преговори за съставяне на коалиция със социалдемократите и лоялните партии на националните малцинства – босненци, хървати и албанци.

Междувременно четири от опозиционните партии, които заедно печелят 41 мандата в новия парламент, обявиха намерението си да създадат коалиция за свалянето на Джуканович от власт.

Опозиционерите настояват да се проведе национален референдум за членството на страната в НАТО, а не въпросът да се решава от парламента, както планират управляващите.

„Изборите в Черна гора, независимо от успеха на управляващата партия, показаха големия брой противници на НАТО. Техният глас трябва задължително да бъде отчетен при сформирането на правителствена коалиция“, коментира Слуцкий пред журналисти.

Депутатът отбеляза, че над 20%, или близо една пета от участвалите в изборите, са гласували за опозиционния Демократичен фронт, който се обявява за сближаване с Русия и против членството на Черна гора в Северноатлантическия алианс.

„А това означава, че все повече европейци са против антируската истерия и разширяването на НАТО на Изток“, заключи парламентаристът.

Advertisements

Posted on 18.10.2016, in Балканите and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: