Русия обяви „хуманитарна пауза“ в Алепо


Русия обяви "хуманитарна пауза" в Алепо„Хуманитарната пауза“ ще започне да действа в Алепо сутринта на 20 октомври, за да даде възможност както на бойците, така и на мирните жители да излязат от града, заяви пред журналисти началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб на ВС на РФ генерал-лейтенант Сергей Рудской, предаде РИА „Новости“.

„РФ разработва въпроса с ООН и страните, имащи влияние върху „Джебхат ан-Нусра“ по извеждането от Алепо на нейните формирования в съответствие с инициативата на специалния посланик на генералния секретар на ООН Стефан де Мистура… От нас е прието решение да не губим време и да започнем провеждането на „хуманитарни паузи“, преди всичко за свободното преминаване на мирни жители, евакуацията на болни и ранени, както и извеждането на бойци“, заяви той.

По-точно, по думите му, на 20 октомври от 8.00 до 16.00 в района на Алепо ще бъде въведена „хуманитарна пауза“, по време на която ВКС на РФ и сирийските правителствени войски ще прекратят нанасянето на удари.

„Имаме информация за това, че бойците се опитват да се „слеят“ с мирното население, захвърлят оръжието и обръсват брадите си. Обръщаме се към лидерите на незаконните въоръжени формирования и спонсорите им, че от 8 сутринта на 20 октомври ще могат безпрепятствено да напускат района на източен Алепо по два коридора“, допълни генералът.

Миналата събота в Лозана бе проведена среща по урегулирането на сирийския въпрос. В преговорите участваха външният министър на РФ Сергей Лавров, държавният секретар на САЩ Джон Кери, специалният посланик на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура, както и министри на Турция, Саудитска Арабия, Иран, Катар, Йордания, Египет, Ирак.

Срещата продължи приблизително 4,5 часа, но завърши без постигането на каквито и да било споразумения. Участниците не излязоха със съвместни действия за пресата.

Posted on 18.10.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: