Отмяната на визитата на Владимир Путин в Париж слага черта на определени илюзии


Отмяната на визитата на Владимир Путин в Париж слага черта на определени илюзииОтмяната на визитата на Владимир Путин в Париж е знаково и ключово събитие. То не е само отговор на нестихващата риторика по адрес на Русия, но и слага черта на определени илюзии.

Що се отнася до фактическата страна на въпроса, изобщо не е много ясно каква друга би могла да бъде реакцията на откровената наглост от страна на Оланд. Той не се ограничи с нападките срещу Русия от трибуната на Съвета на Европа, но се отказа демонстративно от съвместни посещения на културни мероприятия в рамките на визитата.

Всъщност, Путин трябваше да пристигне във Франция само за да получи строго мъмрене по сирийския въпрос. Оланд може и да е неудачник, но не е глупак. Той прекрасно разбира с какво може да завърши подобен ултиматум, но реши да доведе работата докрай. Това е съвсем рационална постъпка от гледна точка на факта, че Западът се опитва с всички сили да изолира Русия, да я лиши от достъп до едни или други региони, а този достъп, според Запада, е един от най-важните атрибути на великата държава.

Слабото звено в тази теория обаче е фактът, че САЩ и Европейският съюз могат да изолират Русия само от себе си, игнорирайки цялата останала планета, а силната страна е, че самата Москва си играе на „партньори”, демонстрирайки искрена загриженост от техните недружелюбни стъпки. Всичко това е част от огромно самовнушение, върху което идеално се разполага чуждестранната пропаганда.

Да бъде възродена армията и икономиката, да бъде освободен Крим и Русия да се завърне в Близкия изток — всичко това се оказа много по-лесно, отколкото да се избавим от собствените си комплекси. Както и преди, за нас е много важно какво ще кажат на Запад, ще оценят ли една или друга стъпка, ще ни похвалят ли за старанието, или, не дай Бог, ще ни се скарат.

Подобно усещане за света е много характерно за страните от Третия свят, за категория страни, в която навремето либералите вкараха и Русия. Техните имена са забравени отдавна и страната стана друга, но комплексите не изчезнаха. Затова и се хващаме с голямо въодушевление за всяка възможност да седнем на една маса с онези, които се смятат за елита на този свят.

А това, че една ненужна и абсолютно безсмислена среща няма да се състои, е отлично. Хубаво е да се играе по правилата. Но да се играе с онези, които са ги измислили, означава да се съгласиш винаги да играеш второстепенни роли. За съжаление, ние сме свикнали да правим точно това. А фактът, че тази традиция внезапно беше прекъсната, е прекрасен. Още повече, че самата Франция е не по-малка илюзия от параноичното желание да й се харесаш.

Онова, в което се превърна Франция, е една много качествена витрина, зад която се крие деградираща помийна яма. Влиятелните медии и престижът на френския език са единственото, което прикрива стагниращата икономика, притеснението на коренното население и абсолютната импотентност на правоохранителните органи.

Това е страна, чиито перспективи са много по-мрачни от тези на Бразилия или Южна Корея. Същите онези хора, които спонсорираха „Ислямска държава” и отвориха пътя за ислямизирането на Стария свят, си въобразяват, че могат да извикат на килимчето президента на Русия. А той трябвало да стъпи върху него, за да отговаря за Алепо и то след като френската авиация изравни със земята цяло сирийско село, само за да отмъсти за Ница.

Ужасно е, когато убиецът се прави, че скърби за своите жертви. Но когато той започне да обвинява за тяхната гибел лекарите, това вече не може да се търпи. Отчитайки, че цялата кръв, пролята в Алепо, е изключително върху ръцете на онези, които разпалиха войната в Сирия, ситуацията може да се нарече апотеоз. Но не на войната, а на подлостта. И е много добре, че излизаме от играта именно на този етап.

Advertisements

Posted on 18.10.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Коментари.

  1. МИТКО СИМЕОНОВ

    ПО-ДОБРЕ НЕ МОЖЕ И ДА СЕ КАЖЕ! ЯСНО И ТОЧНО!ВЯРВАМ ,ЧЕ ОЛАНД И ПОДОБНИТЕ МУ СИ ДАВАТ ЯСНА СМЕТКА ЗА ТОВА КОЕТО ГОВОРЯТ И ВЪРШАТ. СИГУРНО СА НА ЯСНО ,ЧЕ И СОБСТВЕНИТЕ ИМ НАРОДИ ВЕЧЕ НЕ ИМ ВЯРВАТ ВЪПРЕКИ ,ЧЕ ЗА ДА ГИ УБЕДЯТ Е ВКАРАНА ЧУДОВИЩНА МЕДИЙНА ПРОПАГАНДА. ХОРАТА УСЕЩАТ НА ГЪРБОВЕТЕ СИ ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА. МНОГО ТРУДНО ВЕЧЕ МОЖЕ ДА ЗАБЛУДИШ НЯКОГО. ЖАЛКОТО Е ,ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВАТА НИ РАБОТЯТ ПОД ГРУБ НАТИСК И ШАНТАЖ ОТ СТРАНА НА ЕДНА ИМПЕРИЯ КОЯТО ВИЖДАЙКИ КРАЯ СИ СТАВА ВСЕ ПО-НАГЛА И АРУГАНТНА.

  2. В момента единствения читав управляващ в Русия е Валентина Матвиенко, председател на горната камара на парламента – има отлична алкохолна подготовка на професионално ниво и е удостоена с престижния прякор „Валя стакан“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: