XI Московски фестивал на науката NAUKA0+: „Настоящето и бъдещето на руската космонавтика”


XI Московски фестивал на науката NAUKA0+: „Настоящето и бъдещето на руската космонавтика”От 7 до 10 октомври в Москва се проведе XI Московски фестивал на науката NAUKA0+.

Той е един от най-мащабните социални проекти в областта на популяризирането на науката в Русия и се организира от Министерството на образованието и науката на РФ, правителството на Москва и МГУ ” М.В. Ломоносов”.

Основната тема тази година бе „Настоящето и бъдещето на руската космонавтика”.

Темата Космос бе избрана не случайно, защото през 2016 година се случиха редица значими събития в космическата индустрия: първият пуск на спътника „Ломоносов” от новия космодрум „Восточний”, откриването на гравитационните вълни от руските учени в състава на международната колаборация LIGO и не на последно място, 55-годишнината от първия полет на Юрий Гагарин в Космоса.

Неизменен остана девизът на фестивала „Направи своето откритие!”. В тези думи е значението на събитието и неговата цел. А тя е фестивалът да привлече вниманието върху иновационна дейност на деца от ранна възраст, да им даде възможност да почувстват себе си инженери, изобретатели, както и да заложи в тях интерес и любов към науката.

По думите на организаторите, от голямо значение е да се възпита ново поколение прогресивни руски учени и да се повиши престижът на тази професия.

Фестивалът NAUKA0+ демонстрира последни научно-технически постижения. Той доказа необходимостта от внедряване на научни знания в съвременния живот на хората за икономическия и културен подем на обществото.

Форумът представлява и делова площадка за ефективно взаимодействие на науката, обществото и бизнеса.

Традиционната аудитория на Фестивала на науката се състои от ученици, студенти, млади учени и жители на града.

Програмата бе предназначена за възможно най-широка публика, без възрастови ограничения. И тази година в програмата на форума бяха включени почти 3000 уникални мероприятия.

Водещи вузове на Москва, научно-изследователски центрове, музеи, академични институти, предприятия и корпорации представиха свои експозиции с цел презентиране на иновационни постижения и перспективни технологии.

Advertisements

Posted on 17.10.2016, in Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: