Bloomberg: Москва и Пекин създават алтернативен на САЩ център на сила


Bloomberg: Москва и Пекин създават алтернативен на САЩ център на силаМежду Москва и Пекин има голямо взаиморазбиране на фона на противоборството между двете държави с Вашингтон, пише Bloomberg.

В последните месеци се засилва сътрудничеството между страните в сферата на сигурността. Русия и Китай се сближават във военната сфера, провеждайки първите съвместни военно-морски учения в Южно-Китайско море, намират допирни точки в дипломацията, например, заставайки в единен фронт срещу плановете на САЩ по разполагането на американската система за противоракетна отбрана в Южна Корея, отбелязва агенцията.

 

„Това, че двете страни заговориха за съвместни действия във военната сфера, е много сериозно. Заплахата от страна на американската ПРО подтиква Китай и Русия към по-нататъшно сближаване. За тях политиката на сдържане е преди всичко сдържане на САЩ“, — счита старши научният сътрудник от Института за Далечния Изток към РАН Василий Кашин.

 

Тези действия показват, как сближаването между лидерите на двете държави — Владимир Путин и Си Цзинпин — прераства в по-силни контакти в сферата на сигурността, добавя агенцията. Срещата на БРИКС е четвъртата за Путин и Си за последната година и 12-та от момента на встъпването в длъжност на председателя на КНР.

 Според руския президент, между Русия и Китай има „уникални отношения на доверие и взаимна подкрепа“. Пекин на свой ред отбелязва, че двете страни поддържат еднакви позиции по ключовите регионални въпроси, в това число за Сирия и Афганистан.

Следите от задълбочаващото се сътрудничество се виждат и извън пределите на дипломацията: през август Русия стана най-големият доставчик на нефт за КНР.

Статистиката при китайските митници фиксира ръст на обема на двустранната търговия с 3.6 % в сравнение със съответния период за миналата година, когато обемите бяха до 68 милиарда долара.

Posted on 17.10.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: