Насочена ли е американската система за ПРО в Европа срещу Русия и Китай?


Насочена ли е американската система за ПРО в Европа срещу Русия и Китай?Министерството на отбраната на РФ заяви, че системата на Европейската ПРО е способна да поразява балистични ракети в началния участък на траекторията им. Някои руски експерти са на мнение, че военните преувеличават заплахата от ПРО на САЩ.

Елементите от американската система за ПРО в Европа, разположени в Полша и Румъния, могат да прихващат междуконтинентални балистични ракети (МБР) и балистични ракети на подводници не само в средния, както САЩ твърдят, но и в началния участък от траекторията на полета им. Това бе заявено на 11 октомври от представители на Генералния щаб на Министерството на отбраната на РФ след ново моделиране на бойните възможности на европейския елемент от американската система за ПРО в Европа.

До аналогични изводи относно американските противоракети „Стандарт-3“ (Standard Missile-3, SM-3) са достигнали и китайските военни. По думите на заместник-началника на оперативното управление на Обединения щаб на Централния военен съвет на КНР генерал-майор Цай Цзюн Европейската ПРО на САЩ представлява пряка заплаха за безопасността на Русия.

От министерствата на отбраната на Русия и Китай смятат, че възможностите и потенциалът на разгръщаната глобална система за ПРО на САЩ и нейният европейски елемент, в частност, надхвърлят потребностите на Вашингтон от защита.

По думите на първия заместник началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб Виктор Познихир Северна Корея едва е стъпила на пътя за създаване на балистични ракети, а Иран, срещу когото, според изявленията на Вашингтон, е насочен европейският елемент на ПРО, не може да представлява заплаха след постигнатото споразумение за развитие на ядрената програма на Техеран.

„Под предлог за противодействие на севернокорейската и иранската „ракетни заплахи“ се разгръща система, предназначена на първо място за борба с руските и китайските ракети“, каза Познихир.

Но някои от руските военни специалисти не споделят опасенията на Министерството на отбраната на РФ. В частност, академик Алексей Арбатов, директор на Центъра за международна безопасност към Института за световна икономика и международни отношения, смята, че ново моделиране просто не е правено.

„Това е поредната размяна на политически обвинения между Русия и Запада“, каза той за „Руски дневник“. Според експерта американската системата за ПРО в Европа, базирана в Румъния и Полша, не ограничава възможностите на ядрения арсенал на Русия.

„В базите не са разположени най-съвременните противоракетни комплекси. Нито по скорост на прихващане, нито по далечина на поражение те ще могат да прихванат в случай на конфликт нашите МБР, които летят през Северния полюс“, казва Арбатов.

С него е съгласен и военният експерт на „Известия“ Дмитрий Литовкин.

„На този технологичен етап системата за ПРО в Европа не представлява особена заплаха за ядрените сили на РФ. Активният (началният) стадий на полета на ракетните комплекси „Топол-М“ и „Ярс“ е с продължителност, по-малка от 5 минути. За това време в наши дни няма как с противоракета, изстреляна от Полша, да се порази най-близката база на МБР в Саратовска област (835 км южно от Москва)“, каза той за „Руски дневник“.

Изявленията на руските военни се случиха няколко дена, след като на 9 октомври НАТО обвинени Москва за ескалацията на напрежението с Алианса. В частност, става дума за прехвърлянето на ракетни комплекси „Искандер-М“, способни да изстрелват ракети с ядрени бойни глави, в Калининградска област. Алексей Арбатов смята, че заявлението на ГЩ на РФ е политически отговор на критиките на НАТО.

Противоракетите SM-3 са разположени в шахтите на универсалните пускови установки, които също така могат да бъдат оборудвани с американски крилати ракети от типа Tomahawk с обикновен боен заряд.

„Елементарно споразумение за проверка с кратко време на предизвестие би могло моментално да реши всички наши разногласия. Трябва просто шахтата да се отвори и да се види какво там има. Разликата между SM-3 от Tomahawk е видима дори за хора, които не са специалисти“, казва източник на „Руски дневник“ във военно-промишления комплекс.

Какъв е руският комплекс, критикуван от НАТО

„Искандер-М“ е приет на въоръжение преди 10 години, през 2006 г. Далекобойността му достига 500 км. Ракетите от тази система се управляват в продължение на целия им полет до целта.

По думите на военните експерти това позволява траекторията на боезаряда да бъде непредсказуема и затруднява поразяването му от противоракетната отбрана на противника.

Освен това, системата „Искандер-М“ е приспособена за употреба на високоточните крилати ракети Р-500.

Advertisements

Posted on 17.10.2016, in Анализи, Десет години без договор за ПРО, Национална сигурност, Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: