Всички искат Сирия да е цяла, независима и светска държава


Всички искат Сирия да е цяла, независима и светска държаваПреговорите в Лозана за Сирия бяха искрени. Така определи приключилите разговори в Швейцария държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Срещата бе на ниво външни министри с участието на Русия, САЩ, Катар, Турция, Саудитска Арабия, Иран, Египет, Ирак и Йордания, както и на пратеника на ООН за Сирия. Тя имаше за цел да намери начин за възстановяването на примирието в Сирия.
Пред журналисти Кери каза, че преговарящите страни „е възможно да съумеят да изградят малко по-различен подход“ след разговорите в Лозана.
Продължаване на съвместната работа на страните по Сирия може да помогне по разработването на пътна карта за преговорите, смята Кери. Той разкри, че следващият кръг ще се състои в понеделник, 17 октомври.
След 4,5 часа разговори руският външен министър Сергей Лавров посочи, че имало някои идеи, които могат да бъдат първите стъпки в разрешаването на кризата в Сирия.
„Има няколко идеи, които обсъдихме в този кръг, съставен от страни, които са достатъчно влиятелни, за да въздействат на ситуацията. Разбрахме се да продължим контактите през следващите дни, като вземем предвид някои договорености, които могат да помогнат за уреждането на сирийския конфликт“, заяви Лавров, цитиран от ТАСС.

Според него участниците на преговорите са се изказали за началото на политическия процес в Сирия „колкото се може по-скоро“.
На преговорите в Лозана за кризата в Сирия всички потвърдили стремежа си „към запазването на Сирия като цяла, независима и светска държава“, съобщиха от руското външно министерство.
Освен това от руското дипломатическо ведомство допълват, че в тази единна и светска държава „бъдещето ще определят самите сирийци по време на един съдържателен политически диалог“. В хода на преговорите основно внимание е било обърнато на възстановяването на прекъснатото примирие в Алепо и в цяла Сирия.
От руска страна било подчертано в Лозана, че много важно условие за възстановяване на примирието и осигуряване на хуманитарна помощ е отделянето на отрядите на „умерената“ опозиция от екстремистите от „Джабхат ан-Нусра“ (новото име на „Фронта ан-Нусра“) и другите свързани с него екстремистки групировки. Като в същото време е подчертана необходимостта бойните действия срещу джихадистите да продължат.
Президентската администрация на САЩ ще преразгледа политиката си в Сирия, но Белият дом няма да стигне до мерки, които биха довели до военен сблъсък с Русия. Това предвижда британският в. „Гардиън“, позовавайки се на дипломатически източници.

Според източника на изданието един от най-обсъжданите варианти за промени в сирийската политика на САЩ е т.нар. силов сценарий. Но с голяма доза вероятност тази опция ще бъде отхвърлена заради опасността от конфронтация с Русия.

„Белият дом не разглежда изхода от сражението между режима на Асад и въоръжената опозиция като пряко засягащ националната безопасност на САЩ. Предстоящото настъпление срещу позициите на „Ислямска държава“ в Мосул (Ирак) и Рака (Сирия) сега е по-приоритетно от хуманитарната подкрепа и политическия преход в Сирия“, твърдят дипломати.

Advertisements

Posted on 17.10.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: