Владимир Путин: Изолацията на Русия не се състоя


Владимир Путин: Изолацията на Русия не се състояИзтичането на капитали от Русия е намаляло пет пъти, а инфлацията до края на годината се очаква да падне до историческия минимум — под 6 на сто, заяви Владимир Путин на международния инвестиционен форум „Русия зове”, организиран от Центъра за международна търговия в Москва. В него участваха инвеститори от над 60страни.

Руският президент очерта пред аудиторията обнадеждаваща картина.

„Инфлацията намалява. В началото на октомври тя бе 6,4 процента в годишно измерение. Нека напомня, че миналата година по същото време този показател беше 15,7 процента. Виждаме, че прогресът е очевиден. Очакваме към края на годината инфлацията да достигне историческия си минимум и да падне под 6 на сто. Най-ниският показател в най-новата история на Русия бе отбелязан през 2011 г., когато бе 6,1 процента. През следващата 2017 г. ще се приближим към заявената цел от 4 на сто”, заяви Путин.

Притокът на инвестициите, които през тази година надхвърлиха 8 млрд. долара, всъщност илюстрира равнището на доверие към възможностите за бизнес в страната и е красноречив отговор на санкциите, които Западът наложи на Русия с цел да я изолира и да предизвика политическа дестабилизация.

„Каква изолация? Горивото няма да им стигне да обиколят нашите граници”, пошегува се президентът, но веднага премина сериозно към темата.

„Често повтаряме като мантра, че прословутите санкции не са ни повлияли особено. И все пак, влияят. Главната заплаха според мен е в ограничаването на достъпа до технологии. Това обаче нанася ущърб не само на руската икономика, но и на световната, защото руската икономика безусловно е важен сектор от глобалната”.

На форума бе обсъдено и състоянието на банковия сектор на Русия. Дискусията се разгоря около това какви трябва да са ориентирите на властите и на финансовия регулатор. Според заместник-министъра на финансите Алексей Мойсеев всички фактори от сферата на финансите смятат, че трябва да се работи много по-интензивно, за да бъдат преодолени проблемите, които остават за решаване, независимо от факта, че стабилността в сектора е безспорна.

„Наша непосредствена цел трябва да са успешните мерки по стабилизиране на макроикономиката, които да доведат до устойчивост на инфлационния спад, засилване на кредитирането и инвестициите в бизнеса. Сега банките имат проблем особено при отпускането на малки кредити”, каза той. Те са задължени през периода на използване на капитала да увеличават отпуснатите кредити с 1 процент на година. Не всички банки обаче спазват това изискване и заради това са наказвани с големи глоби.

Разбира се, главна тема на форума бяха чуждите инвестиции. Представители на не една компания обявиха намеренията си да продължат и да увеличават вложенията си в съвместни проекти с Русия. Такива са и плановете на най-голямата индийска нефто-газова държавна корпорация Oil and Natural Gas Corporation Limited (ONGC).

Тя участва в проучването и разработката на 26 находища в Индия и задоволява около 30 на сто от нуждите на страната от суров петрол. През септември компанията подписа договор с „Роснефт”, по силата на който ONGC получи 26 процента от дяловете в предприятието, експлоатиращо руското петролно находище Ванкор.

Само през последната година ние направихме значителни инвестиции в Русия — над 5 млн. долара, като преди това бяхме инвестирали вече още толкова. Настроени сме много позитивно и смятаме да увеличим участието си в руски проекти. Смятаме да разширим сътрудничеството си с „Роснефт”, заяви генералният директор на индийската корпорация Нарендра Верма.

Той добави, че ONGC планира да се включи в разработката на находища и на шелфа, които според него имат много добра перспектива. Според индийския бизнесмен световните пазари на газ и петрол преживяват трудни времена и най-дългата за много години депресия. Затова всички участници в този сектор на енергетиката трябва да намерят решение, за да бъде изведен той на пътя на устойчивото развитие.

Нарендра Верма подкрепи предложението, което Владимир Путин направи на Международния енергиен конгрес в Истанбул, за намаляване добива на петрол от страните производители. Това ще доведе до стабилизиране на цените и до възможности за инвестиции в сектора.

„Това може да стане само ако към подобно решение се присъединят както страните от ОПЕК, така и страните производители, нечленуващи в организацията”, уверен е бизнесменът.

Posted on 17.10.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: