Международната рейтингова агенция Fitch подобри прогнозата си за кредитния рейтинг на Русия


Международната рейтингова агенция Fitch подобри прогнозата си за кредитния рейтинг на РусияМеждународната рейтингова агенция Fitch подобри прогнозата си за кредитния рейтинг на Русия до „стабилна“.

Освен това потвърди кредитния рейтинг на инвестиционно равнище BBB-, което я постави наравно с Индия и Турция, пише Bloomberg.

„Русия следва последователна и надеждна политика в отговор на резкия спад на цените на петрола“, коментира Fitch в изявлението си.

„Силата и качеството на политическия отговор се открояват, в сравнение с този на други производителки на петрол, които по подобен начин са засегнати от шока на цените на петрола“.

Най-голямата износителка на енергия в света също така си спечели признание за подобряване на своята кредитоспособност, както изглежда излизайки от най-дългата си рецесия под управлението на Владимир Путин.

Правителството запази силен контрол върху публичните финанси, допълвайки усилията от страна на централната банка, с идеята да изпълни целта от инфлация от 4% през следващата година, след като валутната криза и сривът на цените на петрола оказаха сериозно влияние върху нея.

Подобряването на настроенията оказва добро влияние и на пазара. Рублата поскъпна със 17% спрямо долара през 2016 г., а това е най-доброто представяне на валута от развиващите се пазари след бразилския реал.

Миналия месец S&P също подобри прогнозата си за кредитния рейтинг на Русия до „стабилна“.

Тогава тя уточни, че решението ѝ е свързано с намаляването на влиянието на външните рискове върху икономиката на страната, както и с приспособяването на Русия към двойния външен шок, дошъл от ниските цени на петрола и западните санкции.

Posted on 16.10.2016, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: