МВнР на Русия: На срещата в Лозана се стигна до съгласие за запазване целостта на Сирия


МВнР на Русия: На срещата в Лозана се стигна до съгласие за запазване целостта на СирияВсички участници на срещата в Лозана по въпроса за Сирия потвърдиха ангажимента си за „запазване на Сирия като интегрирана, независима и светска държава“, се посочва в изявление на руското министерство на външните работи относно резултатите от срещата на министрите на 15 октомври в Лозана, предаде ТАСС.

„Потвърдена е ангажираността на всички участници в срещата за опазване на Сирия като цялостна, независима и светска държава, като бъдещето на страната ще определят самите сирийци в широк политически диалог“, се казва в изявлението.

Според доклада, преговорите са били фокусирани върху задачата за възстановяване на режима по прекратяване на военните действия в Алепо и като цяло в Сирия, в контекста на руско-американските споразумения от 9 септември в Женева.

На срещата в Лозана присъстваха външните министри на Русия, САЩ, седем страни от Близкия изток – Иран, Турция, Египет, Йордания, Ирак, Саудитска Арабия, Катар и специалният посланик на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура.

Участниците не успяха да постигнат конкретни съгласия. Резултати в сферата на подновяването на примирието не бяха постигнати.

Дискусията на ситуацията в Сирия ще продължи и днес на разговори в британската столица.

Posted on 16.10.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: