Косачов: ПАСЕ е площадка за разчистване на междудържавни сметки и се нуждае от сериозна реформа


Косачов: ПАСЕ е площадка за разчистване на междудържавни сметки и се нуждае от сериозна реформаПАСЕ се нуждае от сериозна реформа, сега Асамблеята е площадка за разчистване на междудържавни сметки, заяви пред журналисти ръководителят на международния комитет на Съвета на федерацията Константин Косачов, предаде РИА „Новости“.

ПАСЕ прие две резолюции за Украйна – „Политически последствия на руската агресия в Украйна“, автор на която е чешкият депутат Кристина Зеленкова, и „Юридически мерки срещу нарушенията на правата на човека на украински територии, намиращи се извън контрола на украинската власт“, по която е работил немският депутат Марилуиз Бек.

В резолюцията се осъждат изборите за Държавна дума на Русия, състояли се на 18 септември в Крим.

Косачов е сигурен, че се изисква „много сериозно реформиране на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа“.

„Виждаме, че проблемите в дейността на тази организация стават все по-очевидни и за ръководството на Асамблеята, и за много отговорни европейски политици. За съжаление възможностите им за влияние върху дейността на Асамблеята са ограничени“, отбеляза той.

По думите на сенатора да се коментира същността на приетите резолюции, обсъждани и приети без участието на Русия, просто не е необходимо, защото те очевидно са предубедени и необективни.

„Освен това в момента на гласуването в заседателната зала са се намирали не повече от 1/3 от общия брой участници“, допълни той.

Косачов отбеляза, че тоналността и насочеността на дейността на ПАСЕ „днес се определя не от онези, които работят съдържателно в Асамблеята и вникват в същността на проблемите, а от онези, които се появяват в залата в момента на гласуване и натискат копчетата, изхождайки от някакви неотнасящи се към съдържанието на дискусиите симпатии и антипатии“.

„За съжаление спънки правят антируски настроените представители на редица източноевропейски страни. И на първо място на Украйна. За тях ПАСЕ е само удобно място за прокарване на тяхната деструктивна позиция, разчистване на междудържавни сметки, а не възможност за намиране на решения, които биха работили за интересите на Украйна, на онези нейни жители, които се оказаха в зоната на конфликта на югоизток“, подчерта ръководителят на комитета на Съвета на федерацията.

Косачов отбеляза, че ограничавайки преди две години пълномощията на руската делегация, ПАСЕ радикално е ограничила собствените си възможности. Включително в работата на така наречените украински досиета.

„Да се работи продуктивно без руско участие по този въпрос е невъзможно. Отговорността е на самата Асамблея, ръководството й, политическите групи, националните делегации. В дадената ситуация отговорността за това, каква роля ще играе ПАСЕ в междупарламентарното сътрудничество е изцяло тяхна“, заяви сенаторът.

Advertisements

Posted on 15.10.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: