Бойци от силите със специално предназначение на Русия ще обучават египетските специални части за борба с тероризма


Бойци от силите със специално предназначение на Русия ще обучават египетските специални части за борба с тероризмаРуското министерство на отбраната изпрати в Египет бойци от силите със специално предназначение, които да обучат египетските си колеги и местните правоохранителни органи на методи за борба с тероризма, предаде „Известия“.

Според експерти обучението на руските специални бойци е нужно на Кайро за борбата с „Ислямска държава“ и „Мюсюлмански братя“ на Синайския полуостров и по западната граница на страната.

Общият брой на командированите в Египет „вежливи хора“ не се съобщава. Според източници на изданието те няма да участват непосредствено в бойните действия и в антитерористичните операции.

Разговорите между Москва и Кайро за евентуалното обучение на специалисти са започнали още в края на миналата година след терористичното нападение на борда на руския пътнически лайнер А321, както и на фона на рязкото изостряне на обстановката на Синайския полуостров, където египетските силови структури водят операции срещу ислямските бойци.

Според бившия офицер от генералния щаб на Египет генерал-майор Таллат Мусалям подготвените от руските инструктори египетски бойци биха могли да участват в борбата с терористите на Синайския полуостров и по западната граница на страната, където е концентрирана дейността на поддръжниците на „Ислямска държава“ и „Мюсюлмански братя“.

„Египет има интерес от подобно сътрудничество с Москва по военна линия  и се нуждае от подготовка на силите си за специални операции с цел борба с тероризма“, смята Мусалям.

„В същото време не изключвам в бъдеще обучените от руските бойци египетски спецназовци да бъдат задействани и отвъд пределите на Египет в рамките на военното сътрудничество с арабските страни при провеждането на съвместни операции. Като такъв пример може да се посочи Либия“, допълни експерта.

Posted on 15.10.2016, in Въоръжени сили, Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: