Посланикът на Русия: Карабахският конфликт може да се реши само с помощта на Минската група на ОССЕ


Посланикът на Русия: Карабахският конфликт може да се реши само с помощта на Минската група на ОССЕКарабахският въпрос може да бъде урегулиран само с посредничеството на Минската група на ОССЕ ( Организация за сигурност и сътрудничество в Европа), заяви посланикът на Русия в Армения Иван Волънкин.

Отговаряйки на въпрос относно направеното неотдавна изказване на турският външен министър Мевлют Чавушоглу по карабахския проблем, Волъкин отбеляза, че не е чул направеното изказване.

 

„Мога да кажа, че въпроса може да бъде урегулиран само при посредничеството на Минската група на ОССЕ, никакви други странични държави нямат никакво влияние и не вземат участие. В рамките на Минската група ще се решава всичко“,- съобщи пред журналисти посланикът.

 

„Доколкто аз знам, в края на този месец трябва да пристигнат тук международните посредници, които ще общуват с ръководството тук, и в Азербайджан, и в Нагорни Карабах“,- добави Волъкин.

По-рано външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу  заяви, че Минската група на ОССЕ, в рамките, на която от 1992 година се водят преговори за мирното урегулиране на конфликта в Карабах, трябва да активизира работата по намиране на решения.
По негови думи , продължава обсъждането на извеждането на войските на Армения поне от пет области  от окупираните територии на Азербайджан.

Конфликтът в Карабах започна през февруари 1988 година, когато Нагорно-Карабахската автономна област (НКАО) заяви, за излизането си от състава на Азербайджанската ССР.

През септември 1991 година в центъра на НКАО Степанакерт беше обявено създаването на Нагорно-Карахската република (НКР). В последвалият военен конфликт властите на Азербайджан изгубиха контрола над Нагорни Карабах.

От 1992 години се водят преговори за мирно урегулиране на конфликта в рамките на работната Минска група ОССЕ.

Азербайджан настоява на запазване на териториалната си цялост, Армения защитава интересите на непризнатата република, тъй като НКР не се явява страна в преговорите.

Територията на Нагорни Карабах  (4388 км2), се смята за изконно арменска земя, над 94 % от населението там се състои от арменци, именно поради тази причина те бранят набезите за завземането на тази земя.

Много политически анализатори неведнъж изразяват мнение, че възобновяването и ескалацията на конфликта не се е случило без намесата от външни страни.

 

Posted on 14.10.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: