Системата за контрол на въздушното пространство „Рубеж“ разширява възможностите за противовъздушна и противоракетна отбрана на Русия


Системата за контрол на въздушното пространство "Рубеж" разширява възможностите за противовъздушна и противоракетна отбрана на РусияРазработката на руските конструктори „Рубеж“ ще помогне на военните да откриват летящи обекти, които попадат в електромагнитните полета на GSM мрежите.

В Русия създадоха система за контрол на въздушното пространство „Рубеж“, която значително разширява възможностите за противовъздушна и противоракетна отбрана на Руската федерация.

Разработката на дъщерната компания на „Ростех“ позволява да бъдат откривани летящи обекти в електромагнитните полета на кулите на мобилните оператори, които са разгърнати на цялата територия на Русия.

Както уверяват създателите, мрежата на GSM операторите ще помогне от радарите да бъдат засичани редица труднодостъпни обекти – противникови крилати ракети, както и малки въздухоплавателни средства.

Клетъчната мрежа образува електромагнитно поле чрез постоянен обмен на сигнали между клетъчни кули, предаватели и ретранслатори.

Когато в такова поле попадне метален предмет, „приемникът“ на електростанцията мигновено фиксира изменение в полето и благодарение на „Рубеж“ координатите на обекта могат да бъдат предадени на „базата“.

Разработката на учените може да определи класа на обекта (дали е ракета, самолет, хеликоптер или нещо друго), а след това ръководството на командните центрове за управление на зенитно-ракетните комплекси на Въздушно-космическите войски взема решение как трябва да се действа.

На територията на Русия работят повече от 250 000 комуникационни кули за клетъчни телефони, като броят им се увеличава с всяка изминала година. Според разработчиците това ще позволи да се сформира поле, което да работи 24 часа при различни честоти и да предава данни към артилеристите в автоматичен режим.

Както уверяват създателите, „Рубеж“ ще бъде разположен не на станциите на GSM операторите, а в пунктовете за управление на системите за ПВО, което означава, че мобилните оператори няма да имат финансови загуби, ако участват.

 

Advertisements

Posted on 13.10.2016, in Десет години без договор за ПРО, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: