Русия вижда като заплаха разширяването на ПРО на САЩ за спътниците в орбита


Русия вижда като заплаха разширяването на ПРО на САЩ за спътниците в орбитаСъс системата си за противоракетна отбрана (ПРО) САЩ планират да разширят възможностите си, свързани с унищожаването на изкуствени спътници на други държави, намиращи се в ниска орбита, заяви заместник-началникът на главното оперативно управление на Генщаба на руските Въоръжени сили Виктор Познихир, цитиран от РБК.

Американската ПРО е заплаха за свободното използване на космическото пространство от останалите страни, подчерта Познихир в изказване, направено на Сяншанския форум за сигурност в Пекин.

Той припомни, че през 2008 г. американците са разрушили свой собствен авариен спътник на височина 250 км с противоракета „Стандарт 3″, модификация 1А, изстреляна от есминец Lake Erie на ВМС на САЩ.

Тогава Русия и Китай изразиха опасения, че ситуацията с аварийния спътник на Щатите се използва за проверка на собствената им противоракетна отбрана. От САЩ обаче отрекоха тези предположения.

Според Познихир възможностите на перспективните противоракети“Стандарт 3“, модификация 2А с увеличена зона на поражение, както и на противоракетите GBI, са значително по-големи, което им позволява да унищожават космически апарати на руските и китайските орбитални групи.

Advertisements

Posted on 12.10.2016, in Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: