Парламентът на Русия одобри безсрочното разполагане на руска авиогрупа в Сирия


Парламентът на Русия одобри безсрочното разполагане на руска авиогрупа в СирияСъветът на Федерацията ратифицира споразумението за безсрочно разполагане на авиогрупа на руските въоръжени сили на територията на Сирия, съобщи РИА „Новости“.

Споразумението между РФ и Сирия бе подписано в Дамаск на 26 август 2015 година.

Руската авиационна група се намира в Сирия по молба на сирийските власти и е дислоцирана на летището в Хмеймим (провинция Латакия), предоставено за безвъзмездно ползване на Русия заедно с прилежащата му инфраструктура.

Съгласно споразумението съставът на руската авиационна група се определя след съгласуване между руската и сирийската страна.

Въоръжението, боеприпасите, оборудването и материалите, необходими за изпълнение поставените й задачи и за обезпечаване на сигурността и живота на личния състав, се внасят на територията на Сирия без такси и мита.

Личният състав на руската авиогрупа може да пресича безпрепятствено границата на САР и не подлежи на контрол от пограничните и митнически служби на Сирия, гласи споразумението. Личният състав на руската авиационна група и членовете на техните семейства се ползват с дипломатически имунитет.

Руската авиогрупа се освобождава от преки и косвени данъци и има пълен имунитет по отношение на гражданската и административна юрисдикция на САР. Движимото и недвижимо имущество, архивът и документите на руската авиационна група са неприкосновени.

Освен това транспортните и въздушни средства на РФ, използвани за нуждите на руската авиационна група, не подлежат на оглед, обиск, изземване, арест или други принудителни мерки.

Личният състав на руската авиогрупа се ползва и със съдебен имунитет.

Споразумението е безсрочно. Действието му се прекратява след едногодишно предизвестие на една от двете страни.

Реализацията му не изисква отпускането на допълнителни средства от федералния бюджет, извън предвидените разходи в годишния бюджет на Министерството на отбраната на Русия, се уточнява в пояснителните бележки към споразумението.

Posted on 12.10.2016, in Въоръжени сили, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: