Победа за Русия: Няма да има безполетна зона в небето над Сирия


Победа за Русия: Няма да има безполетна зона в небето над СирияНа 9 октомври, Русия наложи вето на френския проект на резолюция, предполагаща създаване на безполетна зона над Сирия.

Френската резолюция игнорираше безчовечните действия на терористите, изтезанията, отказът да бъдат допуснати в Алепо хуманитарни конвои и множество други престъпления на ислямистите.

Френската резолюция даваше възможност на салафитите от „Джебхат ан-Нусра” и техните съюзници да избягнат руските и сирийските авиационни удари, което сериозно би се отразило на изхода на бойните действия в Алепо, освобождаван сега сграда след сграда.

Този път САЩ няма да могат да повторят иракския опит от войната в Ирак. Ако пък американците нанесат удари и засегнат руски съветници, Русия може да наложи над страната едностранно своя безполетна зона, за която има достатъчно средства, лишавайки САЩ и съюзниците от достъп до сирийското небе. Още повече, че само Русия действа в Сирия на законно основание.

Има обаче още един играч, който изобщо не е съгласен с перспективата за забрана на полети над Сирия за руската авиация, и това е Иран.

По време на изказване в ООН, иранският президент Хасан Роухани подложи на сурова критика предложението на Джон Кери за безполетните зони: „Създаването на безполетни зони ще донесе полза за терористите, които имат всичко, освен авиация. Те имат минохвъргачки, танкове, ракети и бронетранспортьори. Те имат оръдия и артилерийски батареи, но не и бойни самолети. Създаването на безполетни зони не е правилната крачка” – заявил Роухани.

Иранските военни съветници в Сирия вероятно са няколко хиляди. Ако спрат ударите на руските ВКС по позициите на терористите, многократно ще се увеличат иранските жертви.

Този вариант не устройва нито Върховния лидер на Иран аятолах Хаменей, нито непосредствения командващ иранските военни в Сирия генерал Касем Сулеймани, нито президента Хасан Роухани.

 

Advertisements

Posted on 11.10.2016, in Анализи and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: