Властите в Приднестровието: Блокадният пръстен е затворен, Украйна блокира целия ни внос


Властите в Приднестровието: Блокадният пръстен е затворен, Украйна блокира целия ни вносВъншният министър на Приднестровската Молдовска република Нина Щански в интервю ва руската телевизия „Звезда“ съобщи, че Украйна изцяло е блокирала Приднестровието. По нейните думи, ситуацията се е изострила радикално.

„Блокадният пръстен е затворен, Украйна блокира целия ни внос. Ние не сме в състояние в пълна степен да изпълняваме своите социални задължение пред населението. Украйна блокира и свободата на придвижване на жителите на Приднестровието с руски паспорти“, заяви Щански.

Тя подчерта, че ако по времето на първата блокада през 2006 г. Украйна е блокирала само износа на Приднестровието, то сега републиката е останала и без украинския внос, който съставя голяма част от стокооборота на страната.

Нина Щански разказа също, че Украйна е разположила значителна военна сила на границата с Приднестровието и предислоцирането на военни в тази посока продължава.

„Що се отнася до разполагането на границата на Украйна и Приднестровието на военни формирования, то да – те са дислоцирани и техният брой се увеличава, това се вижда с невъоръжено око.

Военните части са разположени в непосредствена близост до пропускателните пунктове, и всичко това води до ескалация на напрежението“, подчерта външният министър на Приднестровието.

Споразумението между правителствата на Руската федерация е Украйна за транзит през украинска територия на руски войски, временно разположени на територията на Молдова, бе подписано през 1995 г. На 21 май 2015 г. Върховната рада одобри решение за денонсиране на споразумението.

Съгласно подписаното през юли 1992 г. споразумение за принципите за мирно разрешаване на конфликта в Приднестровието, в зоната за сигурност в Днестър са разположени руски миротворци. Контингентът наброява около 1 500 войници и офицери.

Advertisements

Posted on 11.10.2016, in Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: