Путин поздрави Ердоган и целия турски народ за стабилизацията на Турция


Путин поздрави Ердоган и целия турски народ за стабилизацията на ТурцияПрезидентът на Руската федерация Владимир Путин поздрави турския си колега Реджеп Тайип Ердоган и целия турски народ за това, че са успели да стабилизират ситуацията в страната им, предава РИА Новости.
„Разбираме, че в Турция не е най-доброто време сега, може би, за такива крупни мероприятия, защото неотдавна, ние знаем, тя преживя опит за държавен преврат. Ние много внимателно и с тревога следяхме това, което се случваше в Турция. И искам да поздравя турския народ и президента Ердоган за това, че ситуацията остана под контрол. Много се радваме, че Турция се възстановява и желаем успехи“, заяви руският президент в реч, изнесена в рамките на Световния икономически форум в Истанбул.

Ние ще останем стабилен доставчик на течни горива, каза Владимир Путин в  речта си пред участниците във форума.

„Светът търси все повече и повече нефт и газ, и ние смятаме да се възползваме от това“, посочи още той. Според него почти 2 млрд. души по Земята нямат достъп до елементарни блага на цивилизацията като ток, топлина и вода.

„Нашата задача е да вдигнем енергийните бариери, за да могат и най-бедните хора по света да се възползват от тези постижения“, допълни той.

Путин се очаква да се срещне с домакина си – Реджеп Ердоган и венецуелския държавен глава – Николас Мадуро.

Това е първото посещение на високопоставен руски политик в югоизточната ни съседка след като турската армия свали руския изтребител през ноември 2015 г. Тогава Москва наложи санкции срещу Анкара. Месеци по-късно Ердоган се извини и двустранните отношения се затоплиха.

Междувременно стана ясно, че споразумението между Москва и Анкара по проекта за газопровод „Турски поток“ може да бъде подписано в Истанбул на заседанието на междуправителствената руско-турска комисия за търговско-икономическо сътрудничество от 10 до 12 октомври. Това съобщи руският енергиен министър Александър Новак в публикувано днес интервю за турския вестник „Хюриет“.

Проектът за междуправителствено споразумение е готов. За взимането на решения по няколкото оставащи въпроса руската страна осъществява активни контакти с турската страна. Има шанс за подписване на споразумението, отбеляза той.

След като Русия се отказа от проекта „Южен поток“ заради изискванията на ЕС газопроводът да отговаря на т.нар. трети енергиен пакет, бе решено да се строи „Турски поток“. Впоследствие преговорите по проекта бяха спрени, включително и заради кризата в отношенията с Турция.

След преговорите през август в Санкт Петербург между турския президент Реджеп Ердоган и руския лидер Владимир Путин бе решено да се възобнови работата по „Турски поток“, да се създаде работна група и пътна карта.

Проектът предвижда изграждането на газопровод през Черно море до европейските части на Турция и след това към границата с Гърция.

Дължината на морската част е около 910 километра, а на сухопътната на турска територия – 180 километра. Мощността на всяка от четирите тръби на газопровода се предвижда да бъде 15,75 милиарда кубични метра.

Общата стойност на проекта се изчислява на 11,4 милиарда евро. Предполага се, че доставките на газ по първата тръба ще бъдат изцяло предназначени за удовлетворяване на потребностите на растящия турски пазар.

Advertisements

Posted on 10.10.2016, in Балканите, Енергийни проекти, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: