Лавров: Русия проявяваше „стратегическо търпение“ по отношение на действията на САЩ, но сега настъпиха коренни промени


Лавров: Русия проявяваше "стратегическо търпение“ по отношение на действията на САЩ, но сега настъпиха коренни промениМосква много дълго проявяваше „стратегическо търпение“ по отношение на действията на Вашингтон, но сега в отношенията между РФ и САЩ настъпиха коренни промени“, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА „Новости“.

„Това, според мен, е факт“, заяви Лавров в интервю за „Первый канал“, в отговор на молба да коментира думите си, че в руско-американските отношения са настъпили коренни промени.

„Ние, честно казано, проявявахме много дълго това, което американците наричат „стратегическо търпение“, защото влошаването на нашите отношения започна в едностранен порядък от страна на американците дълго преди Украйна. Ние сме говорили за това“, добави министърът.

Лавров посочи причината за срива на договореностите между Русия и САЩза Сирия – „Вашингтон избра абстрактна причина за този срив, но в Русия сме свикнали на това и продължаваме да работим“.

„Именно поради факта, че те (САЩ-ред.) не изпълниха своите задължения за оттегляне на опозицията, видимо са решили да не „хлопнат вратата“, но да обявят преустановяване на изпълнението на тези договорености. Дали им се е получило не знам, но се опитаха така да го отиграят“, каза Лавров в интервюто си за „Первый канал“.

Според думите му, това „не е станало заради нещо конкретно: задължиха се да изведат опозицията на половин километър, правителствените войски се отдръпнаха, а опозицията се опита да заеме изоставените от сирийската армия позиции“.

„Причината за срива на договореностите съвсем не е конкретна, а абстрактна: уж, че Русия не иска да спре бойните действия, от които страдат цивилни граждани. Ние сме свикнали с това и продължаваме да работим“, каза Лавров.

Posted on 10.10.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: