Египет предоставя на Русия своя военновъздушна база


Египет предоставя на Русия своя военновъздушна базаРусия води преговори с Египет за използването на египетски военни обекти, включително съветската военновъздушна база в град Сиди Барани, пише вестник „Известия“.

Възстановяването на базата ще отбележи нов етап на сътрудничество между двете страни, а също така ще помогне за решаването на определени геополитически задачи в Близкия Изток и Северна Африка.

Ако страните постигнат съгласие, се очаква работата по възстановяването да бъде завършена до 2019 г.

„Преговорите за участието на Русия във възстановяването на египетски военни обекти по крайбрежието на Средиземно море в района на Сиди Бари вървят доста успешно.

При постигане на съгласие между двете страни относно условията базата ще започне работа през 2019 г. Кайро е готов да предостави на Москва базата с цел разрешаване на първостепенни геополитически задачи, които отговарят и на интересите на египетската страна.

Според постигнатите на този етап договорености Русия ще достави оборудването по морски път.

Освен това в базата ще има постоянен руски военен контингент, макар че броят на военнослужещите на първоначалния етап няма да бъде особено голям“, заяви източник от външнополитическите кръгове.

„Целесъобразността на военновъздушната база в района на Сиди Барани е очевидна за Москва. Независимо, че Русия вече има подобна база в сирийския град Хмеймим, присъствието на руски военновъздушни сили в Египет ще даде на Москва възможност да решава военни задачи в западната част на Средиземно море.

А като вероятно место за действие може да се разгледа, например, Либия, където в момента обстановката е нестабилна“, заяви бивш член на египетския генерален щаб Талат Мусалям.

Advertisements

Posted on 10.10.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: