Русия прехвърля „Искандер-М“ край Калининградска област


Русия прехвърля "Искандер-М" край Калининградска областРусия прехвърля оперативно-тактически ракети край западните си граници за рутинно военно учение.
Москва е прехвърлила оперативно-тактически ракети „Искандер-М“, способни да носят ядрени заряди, в най-западната си Калининградска област, край границата с Полша и Литва, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс и БТА.

В съобщението се казва, че това прехвърляне е част от рутинно военно учение с подобни ракети на територията на страната. Министерството уточнява, че подобни учения в Калининградска област са били провеждани и преди.

„Ние не скривахме транспортирането на ракетния комплекс с кораб, дори нарочно оставихме една ракета съвсем открита, за да бъде забелязана от американски шпионски спътник“, каза на брифинг за журналисти в Москва днес говорителят на министерството Игор Конашенков.

„По този начин уточнихме и параметрите на работа на този космически апарат“, добави той.

„Не се наложи да чакаме дълго – американските партньори „в разобличителен порив“ сами потвърдиха това“, посочи говорителят, цитиран от ТАСС.

Според американски разузнавателен източник, цитиран от Ройтерс, прехвърлянето на тези ракети край западната руска граница, макар и само за учение, може да е и политически сигнал, изразяващ руското недоволство от действията на НАТО.

Ракетите „Искандер“ са предназначени за унищожаване на такива цели, като ракетни комплекси, реактивни системи за залпов огън и далекобойна артилерия, на самолети и хеликоптери по военните летища, командни пунктове и свързочни центрове.

Модификацията „Искандер-М“ има обсег на действие до 500 км.

Advertisements

Posted on 09.10.2016, in Въоръжени сили, Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: