Новата тежкобомбардировъчна авиационна дивизия на Русия ще оперира в триъгълника Япония-Гуам-Хавайски острови


Новата тежкобомбардировъчна авиационна дивизия на Русия ще оперира в триъгълника Япония-Гуам-Хавайски островиРусия демонстрира на страните от Тихоокеанския регион и САЩ сериозността на своите източни стремежи.

Военното министерство на Русия приключва формирането на нова тежкобомбардировъчна авиационна дивизия (ТБАД) в Далечния Изток, в която влизат стратегически ракетоносци Ту-95МС и далечни бомбардировачи Ту-22М3, съобщи руското издание „Известия”.

В нейния състав влизат няколко ескадрили бомбардировачи от далечната авиация и ще бъдат дислоцирани на летищата Белая (Иркутска област) и Украинка (Амурска област).

Задачата на дивизията е да патрулира в Тихия океан в района на Япония, Хавайски острови и остров Гуам.

Според експерти, формирането на новото авиационно съединение ще демонстрира на страните от Тихоокеанския регион и САЩ сериозността на източните стремежи на Русия.

Това е второто авиационно съединение от тежки бомбардировачи в руските ВКС – миналата година беше попълнена 22-а ТБАД, в чийто състав влязоха стратегическите ракетоносци Ту-160, Ту-95МС и далечните бомбардировачи Ту-22М3, базирани на летищата в Моздок, Енгелс и Шайковка.

По времето на СССР съветските ракетоносци постоянно патрулирали в този тихоокеански регион и следили за активността на САЩ. В началото на 2000-те години полетите са прекратени.

Сега обаче, според публикации в западните медии, от 2014 г. полетите в триъгълника отново станали регулярна задача за руските далекоизточни бомбардировачи Ту-95МС.

Advertisements

Posted on 09.10.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: