Русия внесе за гласуване в ООН алтернативен проект на резолюция за Сирия


Русия внесе за гласуване в ООН алтернативен проект на резолюция за СирияРусия внесе в Съвет за сигурност на ООН алтернативен проект за резолюция за Сирия, който ще бъде разгледан днес след другия текст, подготвен от Франция и касаещ ситуацията в Алепо, съобщи ТАСС.

Руският вариант изразява подкрепа на инициативата на специалния посланик на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура за извеждане на бойците от “Джебхат ан-Нусра” от източната част на Алепо.

“След гласуването на френския проект за резолюция ще се разгледа алтернативният руски документ“, съобщи пресслужбата на постоянното представителство.

В руския проект за резолюция, чието копие ТАСС е успяла да получи, се изразява поддръжка на предложението на специалния посланик на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура за извеждане на бойците от терористичната организация “Джебхат ан-Нусра“ (забранена в Русия) от източен Алепо.

В документа се съдържа молба до Генералния секретар на организацията Бан Ки Мун “да представи на Съвета за сигурност детайлен план за реализация на тази инициатива“, в сътрудничество със заинтересованите страни с цел одобрение“ от Съвета.

Предложеният от РФ текст призовава всички страни да изпълняват руско-американските договорености за Сирия от 9 септември.

Те се отнасят до   прекратяване на бойните действия и създаване на условия за оказване на хуманитарна помощ на населението.

Внесеният по-рано от Франция проект за документ предвижда забрана на полетите на военната авиация над Алепо и съдържа призив за съблюдаване на режима за прекратяване на огъна в Сирия.

При неподчинение на резолюцията се допуска въвеждане на мерки против страните в конфликта.

Advertisements

Posted on 08.10.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: