Фетуллах Гюлен е финансирал фондацията на Хилари Клинтън


Фетуллах Гюлен е финансирал фондацията на Хилари КлинтънЖивеещият в САЩ ислямски проповедник Фетуллах Гюлен, когото турските власти обвиняват за опита за преврат от 15 юли т.г., е финансирал фондацията на Хилъри Клинтън, за да предотврати екстрадицията си в Турция.

Кандидатката за президент на САЩ от Демократическата партия е получила два банкови превода на обща сума от 25 000 долара.

Парите са от даренията, набирани от благотворителната хуманитарна организация на Гюлен „Има ли някой?“, подпомагаща хора в беда и в бедност, до неотдавна широко рекламирана заради щедростта й в Турция.

Турски следователи са открили документи за двата банкови превода, направени през банката на Гюлен „Азия“ като кредитен трансфер, пише в. „Сабах“.

Първият е от 29 април 2015 г. от името на благотворителната организация по сметката на Clinton Global Initiative в The Bank of New York Mellon и е на стойност 5 000 долара.

Вторият превод е от 17 юни 2015 г. е на стойност 20 000 долара и е направен през същите банки.

Магистратите в Истанбул са категорични, че с тази финансова подкрепа за кампанията на Хилъри Клинтън Гюлен е искал да предотврати екстрадирането си от САЩ, което обаче бе поискано месец след опита за преврат.

В 7 страници прокуратурата представя мотивите си за незабавния арест на 46-имата заподозрени активисти на благотворителната организация начело с Гюлен.

Под предлог, че набират дарения за социални нужди, са използвали религиозните нагласи на дарителите, но са извлекли лична полза, като са подкупили Клинтън.

На съда вече са предадени 40 заподозрени, има решение за задържането на още 71 души, от които 4 са вече в ареста с други обвинения.

Posted on 07.10.2016, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: