Wall Street Journal: НАТО се гърчи от страх пред модернизираната руска армия


Wall Street Journal: НАТО се гърчи от страх пред модернизираната руска армияУсъвършенстването на техническото снабдяване и модернизацията на руските въоръжени сили в северния регион предизвикват тревога в НАТО, а също сред чиновниците от Норвегия и САЩ, пише Wall Street Journal, позовавайки се на командващия силите на отбраната на Норвегия адмирал Хокон Брююн-Хансен.

Според адмирала, когото цитира изданието, руският и западният потенциал „са се приближили съвсем близо един до друг, както от времето на Студената война“.

 

 

Той отбелязва още, че в момента „става дума за нови видове платформи, за нови видове сензори, за нови видове системи на въоръжение, които са значително по-гъвкави и значително по-действени от тези, които са били на въоръжение от времето на Студената война“.

 

 

Според адмирала, Норвегия трябва да засили наблюдението си над новите „тихи“ подводници на Русия, а също над самолетите и корабите на руснаците.

Както се твърди в публикувания през юли доклад на Центъра на стратегически и международни изследвания (CSIS), съюзниците от НАТО „не притежават способността да противодействат бързо на подводничарския призив от страна на Русия в голяма част от северната област на Атлантическия океан и Балтийско море“.

Отношенията на НАТО с Москва се изостриха през март 2014 година след присъединяването на Крим към Русия. Тогава бе спряна работата на Съвета Русия — НАТО, чието първо заседание се състоя едва през април 2016 г.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Москва не представлява заплаха за никого, но няма да остави без внимание действия, които са потенциално опасни за нейните интереси.

Advertisements

Posted on 06.10.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: