Русия прекрати сътрудничеството със САЩ в областта на ядрената сфера


Русия прекрати сътрудничеството със САЩ в областта на ядрената сфераПравителството обяви за прекратяването на споразумението между РФ и САЩ за сътрудничество в научните изследвания и разработки в ядрената и енергийната област.

Става дума за две споразумения – между „Росатом“ и Министерството на енергетиката на САЩ, сключено през декември 2010 година, и между правителствата на страните, което е подписано на 16 септември 2013 година във Виена, съобщи  „Комерсант“.

По-рано действията на споразуменията бяха прекратени от американска страна във връзка със събитията в Украйна. При това се отбелязва, че „Росатом“ към февруари 2016 година е изпълнил задълженията си по споразумението.

„Подписването на нови договори за провеждане на изследвания не е планирано“, съобщава правителството.

„Действията, предприети от САЩ във връзка с въвеждането на санкции срещу Русия, пряко засегна областите на сътрудничество, предвидени в споразумението.

През април 2014 година държавната корпорация „Росатом“ получи писмо от Службата на американското Министерство на енергетиката при Посолството на САЩ в Москва, в което, позовавайки се на инструкции, получени от Вашингтон, се съобщава за прекратяване на сътрудничеството в областта на атомната енергетика във връзка със събитията в Украйна“, се казва на сайта на правителството на Русия.

„Редовното продължаване на американските санкции срещу Русия, включващи прекратяването на руско-американското сътрудничество в областта на атомната енергетика, изисква предприемането на контрамерки по отношение на американската страна.

Международно-правната рамка на сътрудничество със САЩ при този подход ще бъде запазена. Руската федерация ще запази възможността за възобновяване на сътрудничеството по Споразумението, когато това бъде оправдано от гледна точка на общия контекст на отношения със САЩ“, заявиха от ведомството.

Advertisements

Posted on 06.10.2016, in Международна политика, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: