Политолози: САЩ правят всичко възможно да навредят на Русия


Политолози: САЩ правят всичко възможно да навредят на РусияОтношенията между Русия и САЩ в момента са в най-лошото си състояние от времената на Студената война, смятат руски експерти по международни отношения, цитирани от „Взгляд“.

„Нашите отношения са в отвратително състояние. Затова американците се опитват да демонстрират своето недоволство, и дори бих казал, да пакостят по всички възможни начини, били те и смешни“, казва пред изданието деканът на факултета по световна политика и икономика към Висшето училище по икономика Сергей Караганов.

Той припомня, че „американците са стигнали до падението да торпилират дори Параолимпийските игри“.

Според него общото състояние на руско-американските отношения, които в момента са по-зле и от най-лошите години на Студената война, се свежда до „всякакви дребни гадости“.

В момента САЩправят всичко възможно, за да навредят на Русия“, констатира експертът.

Според Караганов се забелязват елементи на растящо военно-политическо напрежение, непрекъснато се говори, че американците може да свалят наши самолети или пък ние – техни.

„Всичко може да се срине отведнъж при един директен сблъсък“, не изключва експертът. Все пак експертът изразява надежда, че разумът и от двете страни ще надделее и ситуацията няма да стигне до „гореща“ война“.

„САЩ плюят на всяко мнение, което се различава от тяхното, на всеки аргумент, който не съответства на преките им интереси, и на всички международни механизми, включително и ООН“, заявява за „Взгляд“ политологът и директор на Международния институт за нововъзникващите държави Алексей Мартинов.

Напоследък в изявленията им все по-често звучат разни антируски тези, защото Русия е „единствената, която има силата и съвестта да нарече разбойника разбойник“, твърди Мартинов.

Според него Русия няма да отстъпи от позициите си и от своите национални интереси. Опитите на САЩ да вредят на всяка крачка на Русия ще продължат, докато не бъдат притиснати до стената“, заключава Мартинов.

Advertisements

Posted on 06.10.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: