Михаил Саакашвили е заплашен от съд и в Европа


Михаил Саакашвили е заплашен от съд и в ЕвропаВ Белгия е подготвен съдебен процес срещу Михаил Саакашвили. По инициатива на избягали от страната правозащитници бившия президентът на Грузия ще го съдят за престъпления против човечността, за фалшифициране на резултатите от президентските избори през 2007 година и разпалване на войната с Русия през 2008 година в Южна Осетия.

Белгийското законодатества позволява да се разглеждат дела против чуждестранни граждани ако става дума за геноцид, военни престъпления или престъпления против човечността.

На онези, които ги признаят за виновни, Белгия забранява влизане на своя територия, т.е. закрива достъпа до намиращите се в Брюксел институти на Европейския съюз и щаб-квартирата на НАТО.

Съдът срещу Михаил Саакашвили може да започне в Брюксел в течение на близкия месец. Всички документи са подготвени, заявката е одобрена, адвокатите водят активна работа. Саакашвили едва ли ще бъде осъден, но ще бъде привлечено вниманието на правозащитниците, смята експертът по проблемите на Кавказ Яна Амелина:

− Онова, което ни се струва достатъчно очевидно, е например вината на Саакашвили в разпалването на войната през август 2008 година в Южна Осетия и нарушението от него на свободата на пресата, което трудно може да бъде доказано в съд далеч от Грузия, където се намира мнозинството от свидетелите, които биха могли да се изкажат на страната на обвинението.

Но това има значение като обществен процес. Ако е трудно Саакашвили да бъде осъден от обикновен съд, то той трябва да бъде осъден поне от съд на съвременниците.

Реклами

Posted on 05.10.2016, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: