Лавров: Русия ще продължи с усилията за уреждане на конфликта в Сирия и след спирането на контактите със САЩ


Лавров: Русия ще продължи с усилията за уреждане на конфликта в Сирия и след спирането на контактите със САЩРусия ще продължи усилията за уреждане на сирийския конфликт и след решението на САЩ да прекратят сътрудничеството с нея, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Според него споразумението между Москва и Вашингтон е било провалено от онези, които кроят планове за силов сценарий.

Лавров говори на среща с видния ливански политик Саад Харири, бивш премиер на Ливан, а сега лидер на движението „Мустакбал“.

„За съжаление от самото начало имаше мнозина, които желаеха постигнатите договорености да бъдат провалени, включително и в американското правителство. За огромно съжаление тези, които бяха против политическо уреждане на сирийската криза, срещу изпълнение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и явно кроят силов сценарий, вчера успяха да постигнат това“, отбеляза Лавров.
„Заради вътрешни противоречия САЩ не се оказаха в състояние да изпълнят своите задължения по нашите споразумения не само що се отнася до разграничаването между т.нар. умерена опозиция и (терористичната групировка) „Джебхат ан Нусра“, но и що се отнася до конкретните задължения по разблокирането на пътя „Кастело“ като най-важна артерия за решаване на хуманитарните проблеми на Алепо. Това е печално и тъжно“, подчерта той.

„Относно това, че цял свят гледа към Русия във връзка със ситуацията в Алепо – надявам се, че все пак ще гледат и в други посоки, продължи министърът. Защото иначе може да бъдат проспани действията на онези, които продължават да поощряват терористите, които не са в състояние да разделят терористите от умерената опозиция. Затова ние не бягаме от своята отговорност.

Но ние не скръстваме ръце и ще се стремим решенията на Съвета за сигурност на ООН да се изпълняват. Смятаме, че Международната група за подкрепа за Сирия може и трябва да изиграе тук важна, водеща роля“, заключи Лавров.
Ливанският гост изрази мнение, че Русия може да намери решение на кризата в Сирия и на нейния най-важен аспект в днешния ден – ситуацията около Алепо.

Саад Харири подчерта, че международните терористични групировки „Ислямска държава“, „Джебхат ан Нусра“ и „Ал Каида“ нямат нищо общо с исляма и изопачават неговите принципи.

„Казвам това като ливанец, като мюсюлманин сунит“, добави той.

Харири изрази благодарност на Русия и на нейния президент Владимир Путин „за помощта, оказвана на ливанската армия, за финансовата помощ, за помощта в създалата се ситуация със сирийските бежанци“. Той изрази мнение, че „Русия може да изиграе важна роля и за стабилизация на Ливан“.

 

Posted on 05.10.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: