Безизходицата в Сирия или докъде ще стигне светът


Безизходицата в Сирия или докъде ще стигне светътРусия и Западът на все по-висок глас се обвиняват взаимно за срива на мирния процес в Сирия. Според експерти, нарастващото напрежение не само подкопава възможността да бъде постигнат мир между Дамаск и опозицията, но и застрашава започналото подобие на изглаждане на отношенията между Русия и западните страни.

Примирието в Сирия, за което се споразумяха министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери на 10 септември, се провали само седмица след влизането си в сила. След инцидентите с обстрелите на войски на Асад в Дейр ез-Зор (на 17 септември) и бомбардировките на хуманитарни колони на ООН, за които Западът вини сирийското правителство (на 19 септември), войната се възобнови с още по-голяма интензивност.

Правителствените войски и отрядите на опозицията отново се сражават за Алепо, който е заплашен от хуманитарна катастрофа. На този фон Русия и САЩ, които се подкрепяни от други западни страни, си отправят яростни взаимни критики – всяка страна счита, че именно действията на опонента ѝ водят до провал на мирното уреждане на конфликта.

Нагнетяването на страстите расте

„Ние сме на път да спрем дискусиите“, каза на 29 септември Джон Кери, говорейки за преговорите с Русия по мирния процес в Сирия. Според американския дипломат обсъждането на пътищата за постигане на мир става безполезно на фона на възобновяването на сраженията в Алепо и недоверието между двете страни.

Това не е най-острото изявление, идващо от Вашингтон. По-рано говорителят на Държавния департамент Джон Кърби стовари върху Русия отговорността за продължаването на гражданската война в Сирия (заради военната подкрепа на Асад), заявявайки, че последствията за Москва ще бъдат печални: терористите ще атакуват руски градове, а Русия „ще продължи да праща войски у дома в чували за трупове“.

Министерството на външните работи и Министерството на отбраната на Русия също не пестяха изразни средства, отговаряйки на думите на Кърби. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков ги нарече „неприкрити цинични заплахи“, а говорителят на отбранителното ведомство Игор Конашенков съзря в изявлението на Кърби признание, че опозицията, подкрепяна от САЩ, е „международен терористичен интернационал“. По-късно Кърби подчерта, че в думите му нямало никакви заплахи.

Пътят към мира е преграден

Взаимната риторика на Русия и Запада става все по-агресивна, коментира професорът в катедрата по съвременния Изток на Руския държавен хуманитарен университет, арабистът Григорий Косач. Това вкарва мирния процес в задънена улица.

„Както от руска страна, така и от западна, връх вземат „партиите на войната“, които не желаят да се помиряват една с друга и не желаят да разговарят за възобновяване на политически процес в Сирия“, каза Косач пред „Руски дневник“.

Според експерта перспективата за възобновяване на мирните преговори изглежда мрачна, а представители на Висшия комитет по преговорите на сирийската опозиция заявиха, че това възобновяване е невъзможно, което означава едно – бунтовниците са настроени да воюват.

 

Сирия и санкциите

Говорителят на Белия дом Джош Ърнст, коментирайки, по мнението на Вашингтон, непродуктивната позиция на Русия, заяви на 27 септември, че САЩ и техните партньори могат да наложат на Русия допълнителни икономически санкции. По-късно същата възможност допусна и външният министър на Великобритания Борис Джонсън, отговаряйки на въпроси на „Скай нюз“ (Sky News).

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, на свой ред, заяви, че споменаването на санкции предизвиква „дълбоко неразбиране“ сред тези, които са наясно с реалното положение на нещата при урегулирането на сирийския конфликт. Според Песков увлечението по политиката на санкции не може да донесе нищо добро.

„Мисля, че Западът все пак няма да наложи нови санкции, но ситуацията с вече наложените на Русия ще се влоши“, каза пред „Руски дневник“ Сергей Караганов, декан на факултета по световна политика във Висшата школа по икономика (ВШЭ).

Според политолога по-рано сътрудничеството между Русия и Запада откриваше перспективи и за взаимодействие в други сфери, включително и за евентуална отмяна на икономическите санкции. Сега обаче, след провала на мирното уреждане и нарастването на взаимното недоверие, може да се забрави за тази перспектива.

 

Advertisements

Posted on 05.10.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: