Американски експерт назова най-опасните оръжия на ВМФ на Русия


Американски експерт назова най-опасните оръжия на ВМФ на РусияЕксперти от ВМС на САЩ смятат, че най-опасните системи от арсенала на руските ВМФ са подводниците „Ясен“, фрегатите от проекта 22350 „Адмирал Горшков“, както и ракетите „Циркон и Калибър“. Това заяви директорът на американския Институт за изучаване на морския потенциал на Русия Майкъл Питърсън, цитиран от „Взгляд“.

„Надводният компонент на ВМФ на Русия решава предимно отбранителни задачи, докато появата на атомните подводници тип „Ясен“ често се възприема от американските ВМС като причина за тревога“, твърди професор Питърсън пред „Известия“.

„Това е много мощна и опасна подводница и ние не разбираме много добре за какви задачи е създадена“, допълва той.

„Ясен“ е тиха многоцелева атомна подводница от четвърто поколение, въоръжена с крилати ракети. Първата подводница от този проект „Северодвинск“ беше приета на въоръжение в Северния флот на Русия през 2014 година.

Благодарение на атомния реактор „Ясен“ изпреварва значително своите предшественици. Тези подводници могат да се потапят на дълбочина до 600 метра, представлявайки още по-голяма заплаха за своите съперници, пише американското издание.

За хиперзвуковите ракети „Циркон“ и крилатите ракети от семейството на „Калибър“ Питърсън казва, че „това е мощно оръжие, което съчетава впечатляващи технологични постижения. От гледна точка на развитието на надводните сили, бих отбелязал и новите фрегати тип „Адмирал Горшков“. Тези кораби имат много големи възможности“.

Според Питърсън съвременният руски ВМФ е на качествено ново ниво в сравнение със съветския период.

„Независимо от трудностите, които наблюдавахме в предишните десетилетия, руският ВМФ по ниво на подготовката на личния състав и технологичен потенциал е достигнал ниво, позволяващо му да си съперничи с всеки флот в света“, смята американският експерт.

„Ако го сравним с времената на СССР, вашият флот е много по-компактен, но остава много технологично напреднал“.

Питърсън смята, че наличието на впечатляващи бойни платформи и системи за въоръжение в руския ВМФ навежда на мисли не само за неговия потенциал, но и за търсене на сфери, в които САЩ биха могли да си сътрудничат с Русия. Според него голям потенциал за сътрудничество има в борбата с пиратството, контрабандата на наркотици, тероризма.

Advertisements

Posted on 05.10.2016, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: