САЩ сложиха край на преговорите с Русия за възстановяване на мира в Сирия


САЩ сложиха край на преговорите с Русия за възстановяване на мира в СирияРусия изрази дълбоко съжаление по повод вчерашното решение на Съединените щати да прекратят сътрудничеството си нея за възстановяване на мира в Сирия, предаде ТАСС.

“Много съжаляваме за взетото във Вашингтон решение”, се казва в изявление на руското министерство на външните работи.

Русия призовава Съединените щати да преценят още веднъж ситуацията във връзка с двустранното сътрудничество в Сирия, “в противен случай вината за нови терористични атаки ще падне върху (тях)”.

“У нас се засилва впечатлението, че в стремежа си да постигнат жадуваната смяна на властта в Дамаск (САЩ) са готови да “сключат сделка с дявола” – да се съюзят с отявлени терористи”, подчертава руското външно министерство.

То отчита, че САЩ никога не са оказвали реален натиск върху Джебхат Фатах аш Шам. САЩ не бързат да отделят т.нар. умерени бунтовници от тази джихадистката групировка, отбелязва руското външно министерство.

Джебхат Фатах аш Шам доскоро бе клонът на Ал Каида в Сирия, преди да обяви, че скъсва с терористичната мрежа и да се преименува на Джебхат ан Нусра.

По-рано говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова обвини САЩ, че не са изпълнили своите задължения по ключови споразумения с Русия за Сирия, и сега се опитват да прехвърлят вината върху нея.

Тя посочи конкретно факта, че САЩ не са отделили умерените бунтовници от бойците на признатата от ООН за терористична организация Джебхат Фатах аш Шам в Алепо.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини е обсъдила по телефона с руския външен министър Сергей Лавров необходимостта от намиране на спешно решение на хуманитарната трагедия в северния сирийски град, предаде ТАСС, като се позова на комюнике на нейната служба.

Двамата са разговаряли и за хуманитарната инициатива на ЕС за Сирия.

Advertisements

Posted on 04.10.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: