При Михаил Саакашвили затворите се превърнали в ГУЛАГ


При Михаил Саакашвили затворите се превърнали в ГУЛАГМихаил Саакашвили несамо превърна Грузия в репресивна държава, но я доведе до война с Русия, изказа мнение професорът от Тбилиския университет, политологът Вахтанг Маисая.

За това, какво е репресивна държава професор Мисая знае не от други хора. Неотдавна той, както и много други противници на режима на Саакашвили, беше в затвора. При това повод за лишаването на политолога от свобода станало абсурдното обвинение, че той едновременно сътрудничел със специалните служби на НАТО и на Русия. Разбира се, при това реалната причина поради която той се оказал в затвора не била тайна за Маисая:

– Такива обвинения предявяват абсолютно на всички, така да се каже, политически неблагонадеждни представители на грузинската опозиция. Но реалният мотив беше политически – аз си позволявах да правя критични изказвания по адрес на режима на Саакашвили. Критикувах го за онези действия, които той извърши по време на войната, за това, че бомбардира мирния град Цхинвал, и за това, че се представи недостойно като главнокомандващ.

За това, какво станало през август 2008 година, Маисая написал книга на английски език. Изложените в нея факти са в разрез с трактовката на онези събития, която натрапваше на целия свят режимът на Саакашвили.

В резултат авторът на това изследване се оказа в затвора, а обемът на наказателното му дело съставил пет тома. Политологът беше освободен от затвора само след като на власт в републиката дойде оглавяваната от Бидзина Иванишвили коалиция „Грузинска мечта”. Новият състав на парламента призна Вахтанг Маисая за политически затворник, след което той беше амнистиран.

Днес професор Маисая може открито, без да се страхува от репресии, да изказва мнението си по повод екс-президента Саакашвили и провежданета от него политика. При това политологът не се стеснява в изразите си, наричайки Саакишвили авантюрист и диктатор:

– Всички стъпки и решения на Михаил Саакашвили във вътрешната политика на Грузия бяха абсолютно погрешни, защото Михаил Саакашвили въведе репресивен режим. Онази авантюристична политика, която Михаил Саакашвиви провеждаше на международната арена, също доказва всичко това.

Според политолога, за сега е рано да се говори за това, че отношенията на Москва и Тбилиси най-после ще се нормализират. Но той е уверен, че отначало трябва да бъдат възстановени културните и икономическите връзки между двете страни. 

Advertisements

Posted on 04.10.2016, in Анализи, Вътрешна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: