Военен експерт: САЩ искат да победят в Сирия чрез местните терористични групировки


Военен експерт: САЩ искат да победят в Сирия чрез местните терористични групировкиМнение на водещия експерт от Центъра за военно-политически изследвания към МГИМО Михаил Александров:

Могат ли американците да атакуват правителствените войски в Сирия от въздуха?

Могат, но тогава ще се сблъскат с руските ВКС. С какво ще завърши подобен сблъсък — не е много ясно. Съвсем не е сигурно, че при сблъсъка американците ще излязат от него победители. А ако Щатите изгубят, това ще има най-сериозни последствия. Американската империя може да започне да се цепи по шевовете. Тогава Вашингтон ще трябва да започне световна война, за да спаси положението. А това съвсем не е този резултат, който САЩ целят в Сирия.

Американците биха искали да победят в Сирия с ръцете на местните терористични групировки, както стана в Либия, но в момента не им се получава. Други варианти Щатите нямат.

Затова нещата се свеждат до сплашването на Русия, в това число и чрез ожесточаване режима на санкциите. Но доколкото Русия няма намерение да отстъпва, САЩ трябва да отслабят натиска, да седнат на масата на преговорите и да обсъдят реалните варианти за сирийското регулиране.

А ако Щатите откажат? Как ще се развие ситуацията?

— Башар Асад може да победи напълно, ако Алепо падне. Освен това, в момента под удар е и Саудитска Арабия във връзка с решението на Конгреса на САЩ да се разреши подаването на съдебни искове срещу Ер-Риад от семействата на загиналите при терористичните атаки от 11 септември. Припомням, че болшинството терористи, участващи в атаките на 11 септември, действително бяха граждани на Саудитска Арабия.

Ако американците започнат да подават съдебни искове, отношенията между Вашингтон и Ер-Рияд ще бъдат тотално развалени. Не е ясна каква в този случай ще бъде позицията на Саудитска Арабия — ще продължи ли предишния си курс или  ще се опита да се договори с Русия.

При какви условия САЩ могат да се решат на сухопътна операция в Сирия?

— Преди изборите за нов президент няма да се решат. Но по принцип такава операция е възможна — ако САЩ се споразумеят с Русия и включат съюзниците от НАТО. Но в този случай всички страни ще вкарат в Сирия сухопътни войски, така територията на Сирия ще бъде разделена на зони на окупация.

В този случай Русия ще контролира най-лакомите парчета — Лааткия, Дамаск, Алепо. А Щатите могат да получат кюрдските райони, а също пустинята заедно с Ислямска държава в нея, като бонус.

В този случай, считам, че американците действително ще ликвидират терористите…

Posted on 03.10.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: