The Nation: САЩ направиха всичко възможно, за да провалят споразумението с Русия за Сирия


The Nation: САЩ направиха всичко възможно, за да провалят споразумението с Русия за СирияРусия даде на САЩ да разбере, че повече не трябва да разчита на партньорство в Сирия, пише в The Nation колумнистът Патрик Лоурънс. В своята публикация той се опитва да се ориентира в причините защо споразуменията на Москва и Вашингтон относно Сирия така бързо се провалиха.

Според Лоурънс, Москва със започналото съвместно със сирийците мащабно настъпление на заетото от терористите Алепо демонстрира сила пред Вашингтон и не скрива раздразнението си по отношение на САЩ. Авторът обаче счита, че това е само реакция на Русия относно действията на САЩ.

„Москва сякаш казва на Вашингтон: щом вие настоявате за нова „студена война”, нека повоюваме” – добавя той.

Той сочи причините, които „изкарали Москва извън себе си”. Това е свързано с целите, които САЩ преследват в Сирия.

„Москва накрая разбра, че няма да разубеди американците да се откажат от идеята да направят още един държавен преврат в името на съперничеството на великите държави” – пише той.

От гледна точка на Лоуренс, демокрацията е „последното нещо, което е нужно на САЩ в арабския свят”. Изявлението за „стратегическа неопределеност” на целите на Вашингтон в Сирия авторът счита за „празни приказки” и Русия разбрала това.

Според него, в сегашната ситуация изобщо не става дума за случайна атака на ВВС на САЩ по въоръжените сили на Сирия – според Лоурънс атаката била преднамерена.

„Пентагонът направи всичко за да бъдат забравени споразуменията, това беше очевидно от самото начало” отбелязва той.

Авторът обръща внимание на един детайл — изявлението на американския генерал- лейтенант Джефри Харигън, който след сключването на споразумението между Джон Кери и Сергей Лавров заяви, че не е съгласен да обменя данни с Русия.

 

„Не казвам „да“ или „не“. Би било преждевременно да се твърди, че ще се хвърлим моментално да правим това“, — заяви той пред репортери.

 

От гледна точка на Лоурънс, фактически това означава следното: представител на въоръжените сили на САЩ заявява, че Пентагонът може да се подчинява, но може и да НЕ се подчинява на заповедите на гражданската власт във Вашингтон.

 

Руските цели в Сирия една година след началото на операцията на са се променили: да се ликвидира Ислямска държава и „Ан-Нусра“, да се подкрепи настоящото правителство, за да може враждуващите страни да намерят политическо решение на конфликта.

Реклами

Posted on 02.10.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: