Донецката и Луганската народни републики провеждат предварителни избори


Донецката и Луганската народни републики провеждат предварителни избориДнес в Донецката (ДНР) и Луганската (ЛНР) народни републики се провеждат предварителни избори, съобщава РИА „Новости“.

„Предварителното обществено гласуване започна. Изборните секции отвориха“, съобщи за агенцията представител на Временната избирателна комисия (ВРИК) в ДНР.

„До момента е постъпила информация от всички избирателни комисии – всички секции са отворили“, каза пред журналисти председателят на ВРИК Андрей Коржевски.

Предварителните избори са подготовка за провеждането на същински местни избори за ръководни длъжности в републиките. Лидерите в предварителните избори ще се превърнат в потенциални претенденти за редовния вот.

Една от целите на предварителното гласуване е да се демонстрира на световната общност, че републиките са в състояние да проведат избори, които да съответстват на всички норми.

По този начин ДНР възнамерява да утвърди и своята политическа състоятелност, отбелязва РИА.

Гласуването се провежда на фона на непрекъсващи военни операции от страна на украинската армия. Въпреки постигнатите в Минск споразумения за намаляване на напрежението, бойните действия и обстрели се водят с предишната интензивност.

Представителите на Киев в преговорите в Минск нееднократно изразяваха безпокойство по повод изборите в ДНР.

Според тях вотът ще затрудни преговорния процес и противоречи на постигнатите договорености.

За подготовката на предварителното гласуване следяха чуждестранни наблюдатели, включително и от ЕС, от страни като Германия, Италия и Франция – те отбелязаха, че процесът отговаря на международните стандарти и изисквания, а нарушения не са регистрирани.

Posted on 02.10.2016, in Вътрешна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: