Руски експерти: Краткосрочни прогнози за конфликта в Сирия


Руски експерти: Краткосрочни прогнози за конфликта в СирияВ какво се корени поведението на Америка в Сирия?

Ключът към този въпрос се намира в успехите на сирийските правителствени войски в провинция Алепо, убеден е президентът на Центъра на стратегически комуникации Дмитрий Абзалов. Налице е забележимо засилване на позициите на официална Сирия, Русия и отчасти Иран, което никак не устройва САЩ.

 

„Ако Алепо бъде завзето, то всъщност „Джебхат ан-Нусра“ в нейния настоящ вид ще бъде сериозно ограничена. Вече е напълно очевидно, че дотогава САЩ няма да успеят да завземат Рака, а значи не могат да обявят за края на военните действия. Затова Вашингтон се опитва да дръпне надолу Москва, да снижи нейната активност в това направление“, — твърди Дмитрий Абзалов.

 

Според Абзалов, Русия на свой ред вече „е достатъчно разочарована“ от сътрудничеството си със САЩ. Сключвайки примирие, Москва беше готова да пожертва някои свои интереси, за да стабилизира ситуацията, но Вашингтон за пореден път демонстрира, че не контролира структурите, които формално му се подчиняват. В такава ситуация не може и да става дума за каквато и да е договорка с американската администрация.

Вице-президентът на Международния фонд „Експериментален творчески център“ Юрий Бялий твърди следното:

 

„Системата на военно-политическата вертикала на властта в САЩ е сломена. Това показаха гласуванията в Сената, благодарение на които Конгресът успя да преодолее ветото на президента Обама за разрешаването на американските граждани да подават съдебни искове срещу Саудитска Арабия. Това е видно и от факта, че някои свои стъпки в същата тази Сирия американските военни правят независимо от политическото ръководство на страната“, — твърди експертът.

 

Бялий счита, че проблемът на САЩ в Сирия в момента се състои в това, че Америка има все по-малко съюзници.

 

„Има сведения, че САЩ се опитват отново да се договорят с Турция, отчитайки факта, че Анкара отстоява своите интереси в сирийските райони, населени с кюрди и тюркомани. В същото време Вашингтон развали отношенията си с Ер-Рияд — след като сенатът преодоля президентското вето, развали отношенията си и с Доха — след като призна за терористични редица организации, които Катар подкрепя. Със заплахите от адрес на Русия Белият дом се опитва да върне симпатиите към себе си от регионалните партньори“, — твърди Юрий Бялий.

 

Натискът на Америка към Русия ще продължава, но основно — в информационно-дипломатическа посока, счита Дмитрий Абзалов.

Според него, главен инициатор за разпространението на сценариите днес е Пентагонът.

 

„Настоящата американска администрация ще съществува само още няколко месеца. Много е трудно да си представим, че сега, в навечерието на изборите, на ниво президент ще се вземат някакви радикални решения за началото на мащабни военни действия“, — твърди Абзалов.

 

Анализирайки обсъжданите от Белия дом сценарии, Абзалов счита, че едва ли САЩ в момента ще започнат да обучават и въоръжават метежници от отрядите на опозицията във военните бази в Сирия и Турция. Както показва практиката, оръжието след това се озовава бързо в ръцете на „Джебхат ан-Нусра“, а после в ИД.

Ефектът в резултат е нулев, още повече, че това принципно не променя ситуацията в страната.

Експертът отбелязва, че средствата за подобна програма ще трябва да се отделят чрез Конгреса (което практически е безнадежден вариант), а ще се наложи и САЩ да се договорят със съседите — със същата тази Саудитска Арабия, с която понастоящем си развалиха отношенията.

Втори вариант — пряка доставка за въоръжената опозиция, което формално е забранено от Съвета за сигурност на ООН.

На този вариант САЩ също едва ли ще тръгнат, защото рискуват да си навлекат недоволството на световната общност, включително на европейските партньори.

Трети сценарий — най-радикалният и бърз — вкарване на американски войски в Сирия. При това не само специални части, а и тежка бойна техника, без която дори самите елитни подразделения едва ли ще могат да действат успешно.

При този случай ще се наложи подкрепата на ВВС на САЩ, а позициите на сирийските правителствени войски се прикриват от руските комплекси С-400.

Реализирането на този сценарий е пряк път към открит военен конфликт, а в региона никой не е заинтересован от това: нито Израел, нито Саудитска Арабия, нито Турция. Т.е. САЩ в резултат рискуват да се окажат в пълна изолация, обясни Дмитрий Абзалов.

 

 

„Вашингтон едва ли ще се реши на каквито и да било решителни стъпки чрез крупна военна кампания. Но в условията, когато различни американски политици — президентът Обама, вице-президентът Байдън, генерали от Пентагона и ръководители на ЦРУ — дават най-разнопосочни оценки на ситуацията, не бива да се изключват някакви импулсивни и провокативни действия на САЩ в Сирия. Но по-вероятни са малки локални инциденти, а не крупна и съгласувана военна операция“, — твърди експертът Юрий Бялий.

 

 

„Ситуацията в Сирия е крайно тревожна, трудно е да се предскаже до какво ще се стигне. Но е очевидно, че в случай на разрастване на конфликта най-големи загуби ще понесе тази страна, която поеме върху себе си най-голямата отговорност. Този, който заяви, че поема отговорността за целия свят, в резултат може да пострада повече от всички“, — твърди Дмитрий Абзалов.

Posted on 01.10.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: