Руският космически кораб от ново поколение „Федерация“ – разработен по програмата за усвояване на Луната


Руският космически кораб от ново поколение „Федерация“ - разработен по програмата за усвояване на ЛунатаСлед 2025 г. ще бъдат осъществявани полети на пилотирания транспортен кораб от ново поколение по програмата за усвояване на Луната, в рамките на която до 2040 г. ще има по един-два старта на кораба в година, съобщи ТАСС, като се позовава на информация от научния институт на държавната корпорация Роскосмос.

Новият руски космически кораб „Федерация“ ще използва при маневрите в орбита токсичен хептил, заради отсъствието на алтернативно гориво, съобщи за ТАСС главният научен институт на Роскосмос.

„Коригиращият двигателен механизъм, който обезпечава орбиталното маневриране при пилотируемия транспортен комплекс от ново поколение, ще използва горивото хептил, в следствие на проведените опити с корабите от серията „Союз“, съобщиха от института.

„В сегашния момент алтернатива на хептила няма, по отношение на надеждност и простота на техническата реализация на коригиращия двигателен механизъм“, поясниха от Роскосмос.

Специалистите напомнят, че болшинството пилотируеми космически кораби, в това число и американските, използват за гориво хептил.

„Независимо от неговата токсичност, хептилът позволява висока надеждност с продължителност от няколко месеца в условията на космическото пространство, което се явява задължително условие при използването на пилотируеми космически кораби“, добавят от института.

Космическият кораб „Федерация“ е разработен от ракетно-космическата корпорация „Енергия“ и е предназначен за транспорт на товари и хора до Луната и орбитални станции, намиращи се на околоземна орбита.

Числеността на екипажа може да е от четири до шест човека. В режим на автономен полет корабът може да се намира до 30 денонощия, а при полет в състава на орбитална станция – до една година.

За извеждането на „Федерация“ в орбита се планира да бъдат използвани тежките ракети-носители „Ангара-А5В“ и „Ангара-А5П“.

За завършване на летателните изпитания на „Федерация“ ще е необходимо провеждането на четири успешни полета на кораба, в това число поне два в пилотиран режим, уточнява ТАСС.

Advertisements

Posted on 01.10.2016, in Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: