Руските „Армата“ са защитени от бронебойните уранови снаряди, а това е сериозен проблем за НАТО и САЩ


Руските "Армата" са защитени от бронебойните уранови снаряди, а това е сериозен проблем за НАТО и САЩКомплексът за активна защита на бойните машини от семейството „Армата“ от уранови снаряди може да направи прелом в сферата на разработката на бронетехниката, пише списание National Interest.

Миналата седмица стана ясно, че комплексът „Афганит“ може да унищожава бронебойни подкалибрени снаряди с обеднен уран. В миналото се считаше, че системите за активна защита са ефективни само по отношение на противотанковите ракети и реактивни гранати.

 

„Ако Русия действително е направила пробив в борбата с бронебойните противотанкови снаряди, сухопътните сили на САЩ и НАТО скоро ще се сблъскат с твърде сериозен проблем, защото бойните машини „Армата“ след няколко години ще бъдат вкарани в експлоатация“, — се казва в статията.

 

 Аналитиците от изданието изразяват различно мнение за новата разработка. Майкъл Кофман от Центъра за военно-морски анализ счита, че „Афганит“ не може да спре най-новите американски боеприпаси и в най-добрия случай ще отклони снаряда от курса.

Сътрудникът от Центъра за анализ на стратегиите Михаил Балабанов твърди, че създателите на „Армата“ не е възможно да не са имали предвид защита от актуалните заплахи.

 

 

„Малко е вероятно, че новото поколение системи за активна защита са били разработени без да се отчетат най-разпространените заплахи, такива като бронебойните подкалибрени снаряди с ураново ядро и ракетите за атака отгоре“, — каза той.

 

 

Като цяло, дори ако в серията „Армата“ се реализират дори само половината от заявените възможности, танкът Т-14 и неговите събратя ще бъдат извънредно страховити бойни машини, отбелязва NI.

Posted on 29.09.2016, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: