Русия извърши коренен прелом с антирерористичната операция в Сирия


Русия извърши коренен прелом с антирерористичната операция в СирияРуските ВКС в Сирия не просто показаха, че могат да действат ефективно в условията на реална война. В значителна степен, благодарение на тях сирийската власт и до днес е власт.

 

„Ако Русия не се бе намесила, то Асад вероятно вече щеше да е на Онзи свят“, — потвърди в разговор за РИА Новости съветникът на директора на Руския институт за стратегически изследвания Елена Супонина.

Според нея, Русия извърши коренен прелом с антирерористичната си операция в Сирия .

„Обстановката на фронтовите линии се промени кардинално още две седмици след намесата на Русия. А в края на есента на 2015 година стана ясно, че опозицията няма да може да свали Асад по военен път“, — счита Супонина.

 

Специалистът-експерт от Института за стратегически оценки и анализ Сергей Демиденко също посочва, че Русия, заедно с Иран, има огромен принос в борбата с неконструктивната сирийска опозиция, с ислямистите.

 

„Русия обезпечи придвижването, последните успехи на сирийската войска“, — отбеляза той.

 

В същото време Демиденко изрази мнението, че сирийският режим има голям запас от сила и огромен потенциал от устойчивост.

„Така че ние не спасихме Асад, не му оказахме подкрепа“, — счита експертът.

 

Важността на тази подкрепя я признава дори Западът, където по-рано се надяваха, че настоящата сирийска власт ще падне буквално до няколко дни.

 

„Позициите на Асад станаха значително по-силни, отколкото преди година“, — отбеляза неотдавна председателят на Комитета на началник щабовете на САЩ генерал Джозеф Данфорд.

 

Благодарение на ВКС на Русия властта в Сирия укрепна, а на световната сцена авторитетът на Русия изненадващо за Запада стигна почти до максимума.

 

 

„Присъствието и влиянието в тази точка на света — не бих я нарекъл най-главната в световната политика, защото има значително по-важни събития в Източна Азия, но това е едно от съществените огнища и важен конфликт в политически план — без всякакво съмнение укрепва позициите на Русия като цяло“, — поясни председателят на президиума на Съвета по външна и отбранителна политика Фьодор Лукиянов.

 

Според него, умението грамотно да се използва военна сила се цени, както и преди, особено високо на международната арена.

 

„Потвърждава се старата истина, че военната сила е решаващият инструмент за която и да е държава. Способността и готовността да се използва военна сила без всякакво съмнение заставя опонента по-внимателно да се отнася към този, който я използва, повишава интереса и ролята на държавата, която е готова да подкрепи своите политически позиции чрез военна сила“, — уверен е експертът.

 

Към дивидентите, които получи Русия в резултат на операцията й в Сирия, е разширяването на пространството за диалог с Европа и САЩ, счита експертът.

 

 

„В началото-средата на 2015 година всичко се въртеше около минския процес. А това си беше пълен тупик, както виждаме и до днес. Много тежко и затегнато блато. До момента, в който Русия беше в положение „ние ще разговаряме с вас само за минските договорености, всичко останало за момента не подлежи на разговор“, това буквално завързваше ръцете на Русия“, — припомня Лукиянов.

 

Но веднага след началото на руската операция в Сирия „пространството за разговор“ между Русия и Запада се промени.

 

„Това не означава, че „ние сега ще седнем и  ще се разберем, но това дава възможности за сложно и многофакторно влияние“, — счита експертът.

Posted on 29.09.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: