Новата военна техника на Русия и Китай предизвиква паническо разстройство на САЩ


Новата военна техника на Русия и Китай предизвиква паническо разстройство на САЩРусия и Китай харчат повече пари за създаването на нова военна техника, хвърляйки предизвикателство срещу преимуществото на САЩ и европейските съюзници, развихряйки нова надпревара във въоръжаването, пише The Wall Street Journal.

 

 

„Най-големият призив за ВВС на САЩ е появата на равни по сила противници, притежаващи развит военен потенциал, който не отстъпва на нашите възможности“, — цитира изданието думите на началник щаба на американските военно-въздушни сили, генерал Дейвид Голдфейн.

 

В най-близко време Москва и Петин ще имат нови образци — както в авиационната, така и в зенитно-ракетната техника, отбелязва изданието.

Модернизирането във военната техника се извършва в момента, в който Русия и Китай демонстрират силата си в горещите точки в Близкия Изток и в Южно-Китайско море, заради което западните военни стратези започнаха активно да апелират за създаването на бойни самолети от ново поколение.

 ВВС на САЩ разполага с неотдавна сертифицирания ударен малкозабележим изтребител F-35, създаден специално за нанасяне на ограничени бомбени удари, както и с изтребителя-бомбардировач F-22, способен също да събира разузнавателни данни над територията на противника.
Независимо от това, 76 % от американските изтребители са самолети от миналата епоха: F-15 е част от състава на ВВС на САЩ от 1975 година, F-16 — от 1979 г., а F/A-18 от ВМС на САЩ за първи път е предаден на армията през 1978 г. Тези самолети са в основата на ВВС на много съюзници на САЩ в Европа и Азия, добавя WSJ.

Русия планира да въоръжи армията си с невидимия изтребител Т-50 още през 2018 година, се казва в статията.

Китай на свой ред отдавна залага на руските модели, използвайки стари конструкции или създавайки нови на база лицензии.

Има и нови разработки — самолетите  J-20 и FC-31, които напомнят на американските F-22 и F-35.

Американската военна общност се тревожи не само от авиацията, добавя изданието. Москва и Пекин имат на въоръжение по-съвременни зенитно-ракетни комплекси, например С-400, който е способен да сваля самолети на противника на разстояние до 380 километра, което е два пъти повече от миналото.

 

„Това сериозно усложнява провеждането на каквито и да било военни операции“, — заявява генерал-лейтенантът от ВВС на САЩ в оставка Дейвид Дептула.

Реклами

Posted on 28.09.2016, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: