Руският президент Владимир Путин и премиерът на България Бойко Борисов са обсъдили сътрудничеството на двете държави в сферата на енергетиката


Руският президент Владимир Путин и премиерът на България Бойко Борисов са обсъдили сътрудничеството на двете държави в сферата на енергетикатаПремиерът Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин са разговаряли днес по телефона. Инициативата е била на нашия министър-председател. Двамата са обсъдили редица въпроси, включително и сътрудничеството на двете държави в сферата на енергетиката.

“По инициатива на българската страна между президентът на Руската Федерация Владимир Путин и премиерът на България Бойко Борисов днес се се състоя телефонен разговор. Обсъдени са проблемите в двустранното сътрудничество в търговско-икономическата и енергийната сфера”, гласи съобщението на Кремъл, цитирано от ТАСС.

От пресслужбата на Путин допълват още и че двамата са засегнали определени актуални въпроси от международната сцена. По-конкретни данни обаче не се съобщават.

По всяка вероятност, що се касае до енергетиката, Борисов и Путин са обсъдили проблемите около арбитражното дело за АЕЦ “Белене”, в което НЕК беше осъдена да плати на “Атомстройекспорт” за произведените реактори за втората ни атомна централа над 1.2 млрд. лв.

В момента у нас тече процедура по приемането на специален закон, който ще позволи на НЕК да се отпусне безлихвен заем с бюджетни средства, чрез който компанията да да погаси по-голямата част от задължението си към руснаците.

Именно днес проектът ще бъде разгледан на второ четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Друга актуална тема в сферата на енергетиката между София и Москва е нашият проект за изграждане на газов хъб “Балкан”, за който българската страна настоява да бъде захранван и с руски газ.

До момента обаче от страна на Русия няма потвърждение, че такива доставки ще бъдат осъществявани.

Премиерът Борисов обаче неколкократно е заявявал, че настоява хъбът да получава и руско синьо гориво.

Advertisements

Posted on 27.09.2016, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: