Украйна е готова за извънсъдебно споразумение за дълга си с Русия


Украйна е готова за извънсъдебно споразумение за дълга си с РусияУкрайна е готова да обсъди извънсъдебно въпроса с дълга си към Русия в размер на 3 млрд. долара, включително и по време на срещата с представители на Международния валутен фонд (МВФ) в началото на октомври, съобщи ТАСС, позовавайки се на източник от министерството на финансите.

“В съответствие със задълженията на Украйна по условията на настоящата програма на МВФ, а именно – що се отнася до добросъвестното провеждане на преговори с Руската федерация за заявения дълг, Украйна е готова да започне преговори за възможното решение на спора”, казват от ведомството.

“Всякакви преговори, които могат да се проведат в бъдеще, например по време на срещата с МВФ, която започва на 3 октомври, по никакъв начин не вредят на позицията на Украйна в съдебното производство”, коментират още експертите.

От министерството подчертават още, че “британската съдебна система насърчава страните да решат въпроса по мирен път извън съдебната зала”.

По-рано руският министър на финансите Антон Силуанов съобщи, че Москва е готова да продължи преговорите с Украйна за извънсъдебно решение на въпроса с дълга, ако Украйна промени позицията си.

През 2013 г. руският президент Владимир Путин и тогавашният украински президент Виктор Янукович се договориха Москва да предостави на Киев кредит в размер на 15 млрд. долара чрез покупки на украински ценни книжа.

В рамките на тази програма облигации на стойност 3 млрд. долара бяха изкупени на ирландската фондова борса на 20 декември същата година.

На 18 декември 2015 г. украинското правителство въведе мораториум на плащанията по този дълг към Русия, а мотивът на тогавашния премиер Арсений Яценюк беше, че Русия е отказала да подпише сделка за преструктуриране наравно с частните кредитори.

На 20 декември 2015 г. Украйна просрочи задълженията си към Русия по този дълг.

Русия подаде иск срещу Украйна във Върховния съд в Лондон и делото ще се разглежда на 17 януари 2017 г.

Advertisements

Posted on 26.09.2016, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: