Руският самолетоносач „Адмирал Кузнецов“ ще проведе в Сирия изпитания в бойни условия на новите ракети Х-38 (видео)


Руският самолетоносач „Адмирал Кузнецов“ ще проведе в Сирия изпитания в бойни условия на новите ракети Х-38 (видео)През ноември 2016 г. към бреговете на Сирия ще се отправи руският самолетоносач „Адмирал Кузнецов“ с палубни изтребители Су-33, МиГ-29К/КУБ и вертолети Ка-52К „Катран“ на борда. Както съобщи източник на „Руски дневник“ от отбранително-промишления комплекс, в края на годината корабната авиация може да изпита в бойни действия новите ракети Х-38.

„Подкрепяме нашата авиационна групировка и докарваме в региона съвсем нови средства за поразяване. МиГ-29К ще използва абсолютно нов тип ракети Х-38 за унищожаване на ислямските терористи“, заяви източникът на „Руски дневник“.

Нови системи за коригиране на огъня

По думите на източника на „Руски дневник“ изтребителите от семейството на Су-33 на свой ред ще получат нови високоточни системи за прицелване СВП-24 за неуправляеми ракети.
Комплексът ще позволи в пъти да се повиши точността на въздушните удари и да се избегнат евентуални жертви сред мирното население.

Системата ще регулира траекторията на полета на ракетата, изхождайки от положението на изтребителя и параметрите на полета. Благодарение на това отклонението от целта е не повече от няколко метра. При това СВП-24 представлява само двойка допълнителни блокове, които оръжейниците монтират в бордовото оборудване на самолета.

Какво представляват МиГ-29К/КУБ и Су-33

По думите на главния редактор на списание „Взлет“ Андрей Фомин палубните МиГ-ове са едни от най съвременните серийни изтребители от поколение 4++.

„Независимо от външните прилики със „сухопътната“ версия на МиГ-29, това е абсолютно друга машина. Това се отнася за технологията „стелт“ (stealth), новата система за дозареждане във въздуха, сгъваемите криле и тяхната механизация, благодарение на която самолетът може да излита със съкратено засилване и да се приземява с по-малка скорост на кацане“, отбелязва експертът.

По думите на специалиста Су-33 е създаден като самолет за завоюване на господство във въздуха: тоест като пълноценен изтребител-прехващач.

На свой ред МиГ-29К/КУБ е по-гъвкава машина, предназначена за решаването на задачи от ПВО на корабните съединения, както и за поразяване на надводни и наземни цели с управляемо високоточно оръжие през деня и нощта при всякакви метеорологични условия.
По време на сирийската кампания корабните Су-33 с новата система за регулиране на огъня ще използват бомби със свободно падане (или т.нар. „гравитационни” бомби). Планирано е МиГ-29К/КУБ да бъде оборудван с управляеми бомби и ракети, насочващи се към целта със системата ГЛОНАСС.

Както съобщи източникът на „Руски дневник“ от отбранително-промишления комплекс,  в кампанията могат да участват около 15 корабни изтребители МиГ-29К/КУБ и Су-33, както и десет бойни вертолети Ка-52К „Катран“, Ка-27 и Ка-31.

Корабните Ка-52

Бойните вертолети Ка-52 „Катран“ са създадени за френските десантни кораби от типа „Мистрал“.

Но, по думите на професора от Академията на военните науки Вадим Козюлин, под натиска на съюзниците в НАТО Франсоа Оланд бил принуден да прекрати договора за доставка на корабите на Русия. В крайна сметка „Мистралите“ бяха придобити от Египет, веднага след което Кайро закупи от Москва 50 вертолети „Катран“.

Решено е останалите вертолети да бъдат доставени на самолетоносача „Адмирал Кузнецов“ и в края на годината ще се състои тяхното „бойно кръщение“.

Както отбелязва експертът, „сухопътните“ версии на Ка-52 успешно са се доказали по време на сирийската кампания. Новите машини ще трябва да демонстрират бойните си възможности и пред бъдещите купувачи.

Хеликоптерите могат да използват ракети „въздух-въздух“ Р-73 и „Игла-В“, както и неуправляеми ракети клас „въздух-земя“.

 

Advertisements

Posted on 26.09.2016, in Анализи, Видео, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: