Сергей Лавров: За обективно разследване на нападението срещу хуманитарния конвой на ООН в Сирия трябва да се покажат снарядите, с които е обстрелван


Сергей Лавров: За обективно разследване на нападението срещу хуманитарния конвой на ООН в Сирия трябва да се покажат снарядите, с които е обстрелванРуският външен министър Сергей Лавров заяви, че за да се проведе обективно разследване на нападението срещу хуманитарния конвой в Сирия трябва да се покажат снарядите, с които е обстрелван, предаде газета.ру.

„Най-простият начин и първата необходима стъпка е да се покажат снарядите, които са попаднали в този конвой“, каза дипломатът.

Според него по боеприпасите „може да се разбере всичко“. Лавров поясни, че това трябва да е първият етап от разследването.

„Днес не от никого не чух думи в подкрепа на вече прозвучалите в местната преса обвинения по наш адрес или по адрес на сирийските ВВС“, каза Лавров в предаването „Вести в събота“.

В сряда държавният секретар на САЩ Джон Кери поиска от Русия и Сирия да спрат полетите в северната част на арабската страна, след като бе обстрелян хуманитарен конвой на ООН.

От руското министерство на отбраната казаха, че разполагат с данни, които потвърждават еднозначно наличието на безпилотен самолет Predator на САЩ в района на хуманитарния конвой в Алепона 19 септември.

В петък Лавров направи изказване пред Генералната асамблея на ООН, в което остро разкритикува „едностранните авантюри в обход на ООН и геополитическите експерименти“.

„В съвременния свят не бива да се ръководим от философията на антигероите на „Фермата на животните“ на Джордж Оруел., където всички са равни, но някои са по-равни“.

„В 21 век е просто неприлично да се поучават всички подред, докато си оставяш правото и на допинг, и на едностранни авантюри в обход на ООН, и на геополитически експерименти с цената на милиони човешки животи, и на екстериториални шантажи срещу всички, включително близките си съюзници“, каза Лавров, цитиран от РИА „Новости“.

В същата реч той каза още, че цялата информация за споразумението между Русия и САЩ за Сирия ще бъдат публикувани, предаде Интерфакс.

„Не знам защо нашите американски колеги избягват това“, допълни той.

 

Posted on 25.09.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: