САЩ нямат полза от Украйна и Грузия и затова те нямат място в НАТО


САЩ нямат полза от Украйна и Грузия и затова те нямат място в НАТОУкрайна и Грузия не могат да донесат на НАТО никаква полза – Алиансът няма да стане по-силен от тяхното участие, отношенията с Русия ще се окажат под заплаха, а глобално погледнато Вашингтон няма защо да се вълнува от съдбата на тези страни, пише Forbes.

САЩ обещават на Грузия и Украйна членство в НАТО от 2008 г., обаче в Европа по този въпрос се забелязва значително по-малко ентусиазъм.

„Ако членството в Алианса е въпрос на сигурност, а не на благотворителност, то следва да се обърне внимание върху мнението на неговите членове” – се казва в публикацията.

Що се отнася до Грузия, тя няма да допринесе за никакви значителни преимущества на НАТО. Участието на Тбилиси в американските военни операции в Афганистан и Ирак е приветствано от Вашингтон, но това не означава, че сега САЩ трябва да предостави на Грузия военни гаранции.

„Грузия дори не отговаря на минималните изисквания на НАТО за разходи за отбрана в размер на 2% от БВП” – пише Forbes.

Тбилиси не може да предостави на Вашингтон такава полза, която да застави САЩ да поеме риска за конфликт с Русия.

Привържениците за членството на Грузия в НАТО се опасяват, че в случай на отказ Тбилиси може да се отвърне от Запада към Москва. Не е разбираемо обаче защо за това трябва да се грижи САЩ, се интересува авторът на публикацията.

Украйна е още по-неудачна кандидатура за членство в Алианса. Тази страна има много по-голямо значение за Москва, отколкото за Вашингтон.

Затова нейното участие в НАТО ще бъде разглеждано като заплаха за Русия. Членството на Украйна в Алианса ще означава за САЩ не сигурност, а риск, счита изданието.

Вашингтон трябва да спре разширяването на НАТО. Ако европейските членове на Алианса искат да защитават слабите държави, това решение трябва да остане на тяхната съвест, обобщава Forbes

Posted on 25.09.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: