САЩ изпуснаха възможността да оправят отношенията си с Русия


САЩ изпуснаха възможността да оправят отношенията си с РусияПреди 15 г. Русия и САЩ установиха здраво сътрудничество по въпросите на сигурността, обаче възможността беше изпусната и сега руско-американските отношения достигнаха най-ниската си точка, пише The Washington Post.

Тогава Москва помагаше на Вашингтон в борбата с тероризма, осигурявайки на оглавяваната от САЩ коалиция в Афганистан материално-техническа помощ и разузнавателни данни за отстраняване на талибаните от властта.

Няколко месеца по-късно Вашингтон обяви излизането си от Договора за ПРО, а след това САЩ обявиха, че ще приемат балтийските страни в НАТО през 2008 г., се отбелязва в публикацията.

„Президентът Джордж Буш искаше да подобри отношенията с Русия, но министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд и други лица в администрацията на Буш не споделяха това желание – те имаха други приоритети като ПРО, разширяването на НАТО и войната в Ирак” – се казва в публикацията. Тогава в Москва разбраха, че Вашингтон не е готов да сътрудничи на равна основа.

„Оранжевата революция” в Украйна стана повратен пункт в американо-руските отношения заради намесата в украинските избори.

Следващ удар стана нахлуването на НАТО в Либия през 2011 г. и смъртта на Муамар Кадафи – тогава руският президент нарече тези действия на Алианса „грубо нарушение” на международното право.

Във връзка със ситуацията в Украйна и разногласията относно Сирия отношенията между Русия и САЩ може да се определят като „напрегнати”, се казва в публикацията.

Висши американски чиновници обаче не считат, че започва „нова студена война”.

Advertisements

Posted on 25.09.2016, in Анализи, История, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: